Overslaan en naar de inhoud gaan

Aspergestelling Nederweert alsnog deels gesloopt

Geplaatst opzaterdag 23 oktober 2021 - 9:37

Een deel van de aspergestelling op Brug Hulsen in Nederweert is zwaar beschadigd. Dat gebeurde tijdens de voorbereidende werkzaamheden die afgelopen maandag zijn gestart.

Daarbij wordt een aspergestelling, die begin dit jaar werd ontdekt, deels verwijderd, losgekoppeld en verplaatst. Een aspergestelling is een blokkade tegen tanks en andere voertuigen.

Gepasseerd
De Erfgoedcommissie van Nederweert voelt zich gepasseerd, laat Weertdegekste weten. In een brief aan wethouder Stienen geven ze aan dat de commissie het afgelopen half jaar geen enkele keer betrokken is bij de planvorming. De beslissing om de stelling voor een derde deel af te breken was voor de commissie een onaangename verrassing.

In antwoord daarop zegt de wethouder van Nederweert dat het verplaatsen en gedeeltelijk afbreken van een monument gezien wordt als een ‘uitvoeringskwestie’ waarin de Erfgoedcommissie geen rol kan spelen.

Lees ook: Aspergestelling Nederweert blijft behouden

Brug Hulsen
Brug Hulsen is verouderd en kan daarom alleen maar lichte voertuigen dragen. In opdracht van Rijkswaterstaat is daarom begin dit jaar begonnen met het vervangen van de brug.

Aspergestelling
Tijdens de werkzaamheden kwam echter een oude aspergestelling tevoorschijn. Deze stellingen werden eind jaren '30 in Nederland aangelegd als blokkade tegen tanks en andere voertuigen. De versperring in Nederweert maakte deel uit van de Peel-Raamstelling, een van de verdedigingslinies die waren aangelegd tegen een mogelijke Duitse aanval. De Nederlandse fortificaties bleken tijdens de Duitse inval van mei 1940 overigens van weinig waarde, omdat Duitse parachutisten op de eerste oorlogsdag al landden bij Den Haag en Rotterdam.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen