Overslaan en naar de inhoud gaan

Aspergerobots gaan nu echt aan de slag in Limburg

Geplaatst opwoensdag 24 maart 2021 - 19:21

Na jaren van testen en proefdraaien zijn de eerste twee aspergerobots nu officieel in gebruik genomen door Limburgse telers.

Teboza in Helden en Martens Asperges in Tienray presenteerden woensdag de door hen gekochte aspergerobots aan de pers.

Primeur
Hoewel een collegateler uit Peel en Maas vorig jaar al enkele weken een robot gebruikte bij de aspergeoogst, spreekt directeur Rik Kursten van aspergebedrijf Teboza toch van een wereldprimeur. "We hebben deze robot al jarenlang getest, maar die we vandaag presenteren zijn de eerste die wereldwijd echt ingezet gaan worden."

Video: L1

Blauwe kop
Volgens Kursten was de robot die de collegatuinder vorig jaar gebruikte ook iets anders. 'Die robot keek naar barstjes in het aspergebed, terwijl deze de asperge al detecteert terwijl hij de kop nog niet boven de grond heeft gestoken'. Voordeel daarvan is dat er minder asperges meer worden gestoken met een blauwe kop, en dus dat de kwalitatief omhoog gaat.

Ook Martens Asperges uit Tienray heeft de robot aangeschaft. De teler werkte net als Teboza jarenlang samen met de ontwikkelaar van de machine om de oogst te automatiseren. "Probleem was het detecteren van de asperges", zegt directeur Ron Martens. "Na zo'n zeven jaar samen optrekken is het de maker van de robot gelukt om het witte goud op een goede manier op te sporen."

Afweging
De robot vervangt zo'n vijftien stekers en kost rond de drieënhalve ton. Volgens beide Noord-Limburgse telers is de machine niet alleen geschikt voor hele grote aspergeboeren. Met een perceel van vijftien hectare, zo'n zeven voetbalvelden, zou het financieel haalbaar moeten zijn, zo stellen ze. "Maar dat is natuurlijk een afweging die elke teler voor zichzelf moet maken."

Seizoenskrachten
Hoewel Kursten en Martens met de robot wel de toekomst van de aspergeteelt zien, denken ze niet dat de mensenhanden zullen verdwijnen. Buitenlandse seizoenskrachten zullen altijd nodig blijven, al zullen dat er logischerwijs wel minder worden. "Het is onze verwachting dat het altijd een combinatie zal blijven van handoogst en machineoogst. Maar hoe de verhouding precies komt te liggen dat zal de tijd uitwijzen", zegt Kursten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen