Overslaan en naar de inhoud gaan

Asperge wint terrein, vooral in Noord-Limburg

Geplaatst opdinsdag 12 april 2016 - 6:42

De aspergeteelt breidt uit. Eind 2015 was 3570 hectare landbouwgrond in gebruik voor de teelt van het 'witte goud'. Dat is 250 hectare meer dan een jaar eerder. Noord-Limburg was goed voor 190 hectare extra.

Dat blijft uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toename
Sinds 2000 is het areaal asperges met meer dan 70 procent toegenomen. De provincie Limburg is goed voor 62 procent van het totaal, gevolgd door Noord-Brabant die krap een derde van de teeltoppervlakte herbergt.

In Nederland werd afgelopen jaar in totaal 17,1 miljoen kilo asperges geoogst. Hiervan werd circa 3,4 miljoen kilo geëxporteerd, waarvan de helft naar Duitsland.

Bekijk per gemeente het percentage landbouwgrond dat gebruikt wordt voor aspergeteelt.

Schommelingen
De afgelopen decennia zijn er forse schommelingen geweest qua teeltoppervlakte asperges. In de jaren zestig werd 5100 hectare landbouwgrond gebruikt voor de aspergeteelt. Krap twintig jaar later was het areaal meer dan gehalveerd om in 1987 weer iets te zijn toegenomen tot 2800 hectare. In 2000 werd een nieuw dieptepunt bereikt met iets meer dan 2000 hectare.

De opbrengst schommelt sinds midden jaren negentig rond de zes ton per hectare. Afgelopen jaar waren de telers goed voor gemiddeld vijf ton.

Bekijk in de grafiek de ontwikkeling van de aspergeteelt in Limburg door de jaren heen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Gennep ontevreden over samenwerking in Noord-Limburg
Noord-Limburg raakt crisishulp bij huiselijk geweld kwijt
Noord-Limburg biedt verzekering chronisch zieken
Provincie steekt geld in woningprojecten Noord-Limburg
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen