Overslaan en naar de inhoud gaan

Askruisje in coronatijd: 'Wat as over het hoofd'

Geplaatst opwoensdag 17 februari 2021 - 14:05

Geen traditioneel askruisje op deze aswoensdag: "Met een duim een kruisje maken op het voorhoofd, dat is niet coronaproof" zo stelt het Bisdom Roermond.

Daarom heeft de kerk een alternatief bedacht.

Strooien
"Wij hebben er voor gekozen om een beetje as over het hoofd van de mensen heen te strooien" vertelt deken Ed Smeets van Venray. Het strooien van as op het hoofd van mensen is niet nieuw, maar is de voorloper van het askruisje in de christelijke traditie.

Video: L1

Symbool
Kerkgangers zijn blij dat zij op deze wijze alsnog het as kunnen ontvangen. "Het symbool is hetzelfde", zegt een parochiaan. "Dat we tot as wederkeren. En het geeft daarnaast onze zondigheid aan." Ondanks de positieve reactie van kerkgangers heeft het traditionele askruisje op het voorhoofd een veel grotere tekenwaarde volgens Smeets. " Je loopt de kerk uit en je hebt zo'n askruisje op je voorhoofd", zegt Smeets. "Maar die tekenwaarde die missen we dit jaar".

Lees ook: Geen askruisje: corona gooit roet in het eten

Boetedoening
Aswoensdag is in het rooms-katholieke geloof een dag van bezinning en boetvaardigheid. Gelovigen krijgen normaal gesproken een kruisje van as op het voorhoofd getekend. Daarmee tonen ze berouw voor hun zonden. Aswoensdag is het begin van de 40 dagen durende vastentijd.

Woestijn
De vastentijd herinnert de katholieken aan een verhaal uit de bijbel waarin Jezus 40 dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken. Aswoensdag is samen met Goede Vrijdag een algemeen verplichte vastendag voor de katholieken. De kerk verwacht dat er dan geen snoep, vlees of alcohol wordt genuttigd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen