Overslaan en naar de inhoud gaan

Asielzoekers opvang Schinnen voeren actie

Geplaatst opmaandag 10 januari 2022 - 15:18

Bewoners van de vluchtelingenopvang in Schinnen hebben maandag geprotesteerd vanwege de leefsituatie in de opvang.

Inmiddels is er een gesprek geweest tussen de actievoerende asielzoekers en de medewerkers van de opvang. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zijn er tijdens dat gesprek afspraken gemaakt met de bewoners.

Geen verwarming
De actievoerders kwamen samen in een ruimte waar ze een 'sit-in' hielden. De groep vluchtelingen maakt zich zorgen over de leefomstandigheden van de opvang, zo laat de locatiemanager weten. Er zijn klachten over de temperatuur in het complex, het eten en de veiligheid. Volgens het COA gaan technici kijken naar de verwarmingsinstallaties. De bewoners zeggen dat het vanwege het winterse weer te koud is. Verder voelen de vluchtelingen zich onveilig in noodopvang. Dit zou komen doordat de opvang bestaat uit een aantal tenten. Het COA laat weten dat het veiligheidsprobleem moeilijk op te lossen is. "Het is roeien met de riemen die we hebben. We moeten het met dit paviljoen doen. Het liefst zouden we alle vluchtelingen overbrengen naar een reguliere locatie, maar dat is nu niet mogelijk", aldus een woordvoerder van het COA.

Lees ook: Zorgen over situatie noodopvang Schinnen

Zelf koken
Ook over het eten klagen de actievoerders. Ze willen graag zelf koken, maar dat is volgens het COA niet mogelijk omdat er geen voorzieningen zijn. "Wel is met de bewoners afgesproken dat ze zelf met initiatieven kunnen komen. Bijvoorbeeld zelf het ontbijt en de lunch regelen. Wij gaan dan kijken hoe we hierin tegemoet kunnen komen", vertelt een woordvoerder.

Tevreden
De actievoerders zeiden dat ze maandagmiddag naar het centrum van Schinnen wilden wandelen als niet aan hun eisen zou worden voldaan. Volgens het COA zijn de afspraken in overleg vastgesteld, waarmee beide partijen tevreden zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen