Overslaan en naar de inhoud gaan

Asielzoeker vervolgd voor zeven moordpogingen in Echt

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 10:02

Endurance B. (24) heeft getracht zeven asielzoekers te vermoorden. Dat stelt justitie. De Nigeriaan stak in april om zich heen in het asielzoekerscentrum in Echt en verwondde zeven mensen, onder wie een vrouw die een baby op de rug droeg.

De twintiger kwam maandag voor het eerst voor de rechter tijdens een pro forma-zitting. Daar sprak de aanklager van voorbedachte rade.

Lees ook: Slachtoffers steekpartij azc Echt buiten levensgevaar

Kalm beraad
Via een videoverbinding kwam ook de Nigeriaanse verdachte aan het woord. In een korte verklaring zei hij zich amper nog iets te herinneren van het voorval van 21 april. Zijn advocaat Rick Engwegen vroeg de rechter om het voorarrest van Endurance op te heffen. Volgens Engwegen is er momenteel geen bewijs voor een moordpoging. "Dan moet er sprake zijn van kalm beraad en dat zie ik niet."

In drie gevallen kan er überhaupt geen sprake zijn van een poging tot moord of doodslag, omdat deze mensen in de schouder zijn gestoken.

Vrouw met kind
De aanklager zei verbaasd te zijn over het opheffingsverzoek. "Hij loopt rond met meerdere messen, valt zonder enige aanleiding een vrouw met baby aan, steekt haar in de hals. Daarna valt hij andere mensen in de ruimte aan. Nadat hij even naar buiten is gelopen, komt hij terug en steekt hij nog eens vijf mensen. Alle verwondingen zijn aangebracht in de omgeving van de hals."

Bewoners azc Echt maken statement na steekpartij (22 apr 2021)
Bewoners azc Echt maken statement na steekpartij (22 apr 2021)
Foto: Randy Beaumont (L1)

Vitale onderdelen
In de ogen van justitie heeft Endurance in de tussentijd voldoende tijd gehad om na te denken over zijn handelen. Daarin zit volgens de aanklager de voorbedachte raad. "En het klopt dat er mensen in de schouder zijn gestoken, maar ook daar zitten vitale onderdelen. Iemand kan ook overlijden door een steekwond in de schouder."

'Ben een vampier'
De rechter ging niet mee in het opheffingsverzoek. "Getuigen hebben verklaard dat u heeft geroepen: 'Ik ga iedereen vermoorden, ik ben een vampier.' Dat zijn zaken die we nog niet kunnen plaatsen. We willen meer weten over uw zaak." Dat moet onder andere gebeuren via een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Er is nog geen nieuwe zittingsdatum gepland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen