Overslaan en naar de inhoud gaan

Asielzoeker verminkte azc-personeel met opzet: 'Wil blijven'

Geplaatst opdonderdag 12 mei 2022 - 6:19

Een 42-jarige asielzoeker die in het azc in Sweikhuizen verbleef, gooide met opzet hete olie over twee medewerksters heen. Hij was naar eigen zeggen bang het land uitgezet te worden.

Deze Tarek S., geboren in Koeweit en opgegroeid in Iran, heeft verklaard liever in een Nederlandse gevangenis te zitten dan dat hij terug moet naar Iran.

Lees ook: COA: slachtoffer aanval azc Sweikhuizen niet meer in coma

Exit Sweikhuizen
In aanloop naar het voorval op 27 januari van dit jaar zou Tarek te horen hebben gekregen dat hij het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen moest verlaten. Dat heeft hij in ieder geval bij de politie verklaard. In een vlaag van paniek besloot hij hete olie over twee azc-medewerksters te gooien. Zij raakten beiden ernstig gewond en kampen nog altijd met fysieke en mentale klachten.

Hart en ziel
"Het herstelproces van mijn cliënte loopt nog", zegt letselschadeadvocaat Nino Pennino. "Ze is behandeld in een brandwondencentrum in Aken. Tot op de dag van vandaag heeft ze niet kunnen werken, ze is arbeidsongeschikt. Het gaat ook in mentaal opzicht gewoon slecht. Ze werkte daar met hart en ziel en is nu getekend voor het leven."

Collega-advocaat Reint Ruiter, die het andere slachtoffer bijstaat, spreekt ook van 'ernstige brandwonden' bij zijn cliënte. "En blijvend littekenweefsel, dat staat vast. Ook zij is nog altijd arbeidsongeschikt en maakt zich ernstige zorgen over haar toekomst."

Geen advocaat
Tarek doet ondertussen geen moeite de gevangenis te verlaten. Hij verscheen tot dusver één keer voor de rechter en deed dat zonder advocaat. De veertiger gaf lange tijd aan geen advocaat te willen. Er bestaan bij de rechtbank echter twijfels over zijn psyche en dus wordt hem een advocaat toegewezen. "Maar ik heb geen enkel belang om naar buiten te gaan", benadrukt Tarek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen