Overslaan en naar de inhoud gaan

Asielzoeker Gláucio wordt volgende week uitgezet

Geplaatst opvrijdag 28 augustus 2015 - 12:22

Asielzoeker Gláucio Ventura Tiago (13), zus Márcia (18) en ouders worden volgende week Nederland uitgezet. Het gezin woonde tot vorige maand in het asielzoekerscentrum in Venlo.

Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children is het gezin vrijdagochtend bij de gezinslocatie in Gilze-Rijen aangehouden door de vreemdelingenpolitie. De familie is vervolgens vervoerd naar een detentiecentrum. Defence for Children vermoedt naar Zeist. Op 4 september wordt de familie op het vliegtuig gezet naar Angola. Volgens de organisatie probeert de advocaat van het gezin de aanstaande uitzetting te voorkomen.

Kinderpardon
Defence for Children noemt de aanstaande uitzetting belachelijk omdat de Raad van State nog uitspraak moet doen over de asielaanvraag van de familie. Gláucio vindt dat hij in aanmerking komt voor het kinderpardon omdat hij langer dan tien jaar in Nederland verblijft.

Oorlogsmisdaden
De rechtbank in Arnhem oordeelde begin dit jaar dat Gláucio geen recht heeft op een verblijfsvergunning omdat zijn vader Luciano verdacht wordt van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Angola. Hij wordt daar niet voor vervolgd. Vanwege de zogenoemde 1F-status van Luciano vindt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat het gezin terug moet naar Angola.

Asielzoekerscentrum
De familie was tot vorige maand woonachtig in het asielzoekerscentrum in Venlo. Na de gedwongen sluiting daarvan verhuisde de familie naar een gezinslocatie in Gilze-Rijen. Gláucio speelde vorig seizoen in de D1 van voetbalteam SV Blerick en was leerling op het Valuas College in Venlo.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Advocaat wil uitzetting gezin Gláucio blokkeren
ANP
Gláucio en Márcia mogen toch in Nederland blijven
Gláucio en Márcia 'verheugd' om besluit Dijkhoff
ANP
Uitzetting vader Gláucio en Márcia uitgesteld
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen