Overslaan en naar de inhoud gaan

Asielzoeker bezoekt oude opvangadressen op de fiets

Geplaatst opmaandag 11 juli 2016 - 17:28

Een bijzondere fietstocht van een ex-asielzoeker. Firas Al Khoury uit Maastricht fiets de komende dagen langs alle azc's waar hij tijdens zijn asielprocedure heeft gewoond.

Vijf jaar geleden kwam Firas Al Khoury uit Irak naar Nederland als vluchteling.

Arts
Nu heeft hij zijn leven op de rit en is hij arts op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis van Maastricht. Hij vindt het tijd om iets terug te doen. Tijdens zijn bezoeken steekt hij andere asielzoekers een hart onder de riem en bedankt hij alle medewerkers die hem hebben geholpen.

Bedreigd
Firas
groeide op in de Iraakse hoofdstad Bagdad waar hij zijn leven als arts niet meer zeker was. Hij kreeg doodsbedreigingen en moest onderduiken. Uiteindelijk besloot hij te vluchten naar Nederland.

Terugkoppeling
Voor de medewerkers van de AZC's is de komst van Firas bijzonder. Vaak horen ze niets meer over asielzoekers die weer vertrekken. Het is voor het eerst dat ze nu horen hoe een vluchteling zijn tijd bij hun heeft ervaren. "Wij zeggen allemaal op een bepaald moment iets tegen een asielzoeker, hoe klein ook, wat wij vergeten maar wat op hij of zij nooit meer vergeet. Dat heb ik me niet eerder beseft", aldus Marieke Linders van het AZC in Venlo.

Beveiliger
Dat maakte Firas ook mee. Toen hij naar Nederland kwam, belandde hij in het opvangcentrum in Ter Apel. Daar had hij een bijzondere ontmoeting met een beveiliger die hem inspireerde zijn werk als arts ook in Nederland voort te zetten. " Hij deed gewoon zijn werk en controleerde mijn tas. Daar zag hij mijn stethoscoop. Hij vroeg of ik een dokter ben. Toen zei ik dat ik een dokter was. Hij keek me raar aan en zei: 'ooit een dokter altijd een dokter'. Dat is me altijd bijgebleven".

De komende dagen fiets Firas nog door heel Nederland. Na Venlo bezoekt hij nog de AZC's in Arnhem, Wageningen en Ter Apel. Bij die laatste hoopt hij de beveiliger nog een keer te ontmoeten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

AZC Maastricht blijft definitief open
Stadhuis Weert overspoeld bij vluchtelingenbijeenkomst
Incidenten in Limburgse azc's; Maastricht koploper
Verkrachting Vluchteling Heerlen Onderzoek (13 oktober 2016)
Vluchteling die mogelijk vrouw verkrachtte blijft in cel
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen