Overslaan en naar de inhoud gaan

Asfaltcentrale krijgt maand voor terugdringen uitstoot

Geplaatst opzaterdag 27 november 2021 - 15:47

De Asfaltcentrale in Stein krijgt één maand de tijd om de uitstoot van benzeen en PAK's terug te dringen. Lukt dat niet, dan moet het bedrijf een dwangsom van ruim 1 miljoen euro betalen.

De opdracht om te gaan handhaven is vrijdag neergelegd bij de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg, dat milieuvergunningen in de gaten houdt.

Boven de norm
Twee weken geleden werd duidelijk dat het bedrijf te veel van de schadelijke stoffen uitstoot, en kondigde de gemeente aan dat het bedrijf een dwangsom boven het hoofd hangt. Voor de uitstoot van benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) is die nu vastgesteld op 1.075.000 euro.

Lees ook: Asfaltcentrale Stein stoot te veel benzeen uit

Temperatuur
Benzeen en PAK's komen vrij als het asfalt te heet wordt. De fabriek krijgt dus een maand de tijd om de verwarmingstemperatuur omlaag te brengen, of op een andere manier ervoor te zorgen dat de uitstoot daalt. De stoffen zijn giftig, al is de concentratie die wordt uitgestoten volgens de GGD zo laag dat de volksgezondheid niet in gevaar komt.

Stank
Het bedrijf heeft daarnaast drie maanden de tijd gekregen om de stank die het veroorzaakt, terug te dringen. Daarbij denkt de gemeente aan het verhogen van de schoorsteen, het plaatsen van een filter of door minder gerecycled asfalt te gebruiken. De dwangsof die het bedrijf boven het hoofd hangt als het hieraan niet voldoet, is maximaal 17.500 euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen