Overslaan en naar de inhoud gaan

Asbroekerheide stilste plekje van Limburg

Geplaatst opdonderdag 10 september 2020 - 15:14

De Asbroekerheide in Roggel is voorgedragen als stilste plekje van Nederland.

Dat heeft de provincie Limburg donderdag bekendgemaakt.

Minder decibellen
Sinds 2003 registreert de provincie het aantal decibellen in het natuurgebied in de gemeente Leudal. Daaruit blijkt dat het geluid ieder jaar weer een beetje daalt.

Geluidshinder
Voor de Nederlandse Stichting Geluidshinder, die haar 50-jarig jubileum viert, was dat de reden om de Asbroekerheide te nomineren voor de titel 'stilste plekje van Nederland'. De twee andere twee finalisten van deze wedstrijd zijn gebieden in Drenthe (Dwingerderveld) en Overijssel (Haaksbergerveen). Volgende week, op dinsdag 15 september, wordt duidelijk of Asbroekerheide inderdaad tot het stilste gebied van het land wordt gekroond.

Bosgebied
Of de nominatie verstandig is, moet nog blijken. De kans is nu groot dat rustzoekers massaal naar de stille Asbroekerheide trekken. Waardoor de kalmte wordt verstoord in het bosgebied dat voornamelijk uit naaldbos bestaat. De bomen zijn aangeplant op een voormalig heide- en stuifzandgebied. De stilte in het natuurgebied is een zegen voor de fauna. In het bijzonder voor vogels die extra gevoelig zijn voor geluid zoals de roerdomp, nachtzwaluw, boomleeuwerik en kraanvogel.

N279
Gedeputeerde Ruud Burlet ziet dat het aanwijzen van stiltegebieden helpt: "Vaak is de druk op deze stiltegebieden groot, onder andere door recreatie. Als provincie hebben we ons steentje bijdragen door bij de reconstructie van de N279, vlakbij het gebied, bewust te kiezen voor asfalt dat geluid reduceert."

'Winst behaald'
Wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal: reageert gevat op de nominatie "Ik werd er helemaal stil van. Nu is het afwachten of we op de eerste plek gaan eindigen, maar voor mijn gevoel hebben we al een hele mooie winst behaald."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen