In zo'n 70 procent van de Limburgse gemeenten wordt vervuiling door asbest niet bijgehouden in het landelijk systeem dat daarvoor bedoeld is.
Het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS) werd in 2012 ingevoerd en is bedoeld om met asbest vervuilde locaties bij te kunnen houden. Alle betrokken partijen bij het vinden, verwijderen en onderzoeken van asbestvervuiling kunnen via het LAVS terugvinden waar eerdere vondsten van asbest zijn gedaan.
Gebruik van het systeem is nog niet verplicht. De afgelopen jaren is de datum waarop dat wel het geval wordt, al een aantal keer opgeschoven.
2065 locaties
Wat opvalt is dat in heel Zuid-Limburg slechts één melding van asbestvervuiling is doorgegeven. Andere gemeenten in onze provincie hebben duidelijk wel cijfers ingevoerd. Zo is er bijvoorbeeld in Peel en Maas op 51 plekken sprake van vervuiling, in Roermond op 134 en in Venlo zelfs op 2065 locaties.
Kip en ei-verhaal
"Het is een kip en ei-verhaal", zegt milieudeskundige Otto Hegeman. "Het registratiesysteem moet eerst goed gevuld zijn, maar het wordt pas gevuld als het verplicht is. Het is een hoofdpijndossier dat geen minister wil oppakken."
Bekijk op de kaart welke Limburgse gemeenten de asbestvervuiling registreren.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. klik hier
Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!