Overslaan en naar de inhoud gaan

Asbestvervuiling nauwelijks geregistreerd in Limburg

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2016 - 7:21

In zo'n 70 procent van de Limburgse gemeenten wordt vervuiling door asbest niet bijgehouden in het landelijk systeem dat daarvoor bedoeld is.

Het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS) werd in 2012 ingevoerd en is bedoeld om met asbest vervuilde locaties bij te kunnen houden. Alle betrokken partijen bij het vinden, verwijderen en onderzoeken van asbestvervuiling kunnen via het LAVS terugvinden waar eerdere vondsten van asbest zijn gedaan.

Gebruik van het systeem is nog niet verplicht. De afgelopen jaren is de datum waarop dat wel het geval wordt, al een aantal keer opgeschoven.

2065 locaties
Wat opvalt is dat in heel Zuid-Limburg slechts één melding van asbestvervuiling is doorgegeven. Andere gemeenten in onze provincie hebben duidelijk wel cijfers ingevoerd. Zo is er bijvoorbeeld in Peel en Maas op 51 plekken sprake van vervuiling, in Roermond op 134 en in Venlo zelfs op 2065 locaties.

Kip en ei-verhaal
"Het is een kip en ei-verhaal", zegt milieudeskundige Otto Hegeman. "Het registratiesysteem moet eerst goed gevuld zijn, maar het wordt pas gevuld als het verplicht is. Het is een hoofdpijndossier dat geen minister wil oppakken."

Bekijk op de kaart welke Limburgse gemeenten de asbestvervuiling registreren.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen