Overslaan en naar de inhoud gaan

'Asbestsanering in de knel door stimuleren duurzame energie'

Geplaatst opzaterdag 23 juni 2018 - 7:00

Coalitiepartijen D66 en PvdA willen de sanering van asbestdaken niet langer koppelen aan het stimuleren van duurzame energie, bijvoorbeeld door het leggen van zonnepanelen.

Dat zeiden ze in een vergadering van het Limburgs Parlement.

Daarmee nemen ze afstand van de lijn van oud-SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Volgens beide partijen werkt die koppeling niet in de praktijk en komt de asbestsanering in de knel. Uiterlijk 1 januari 2024 moeten alle asbestdaken bij particulieren, bedrijven en instellingen verwijderd zijn.

Ongelukkig huwelijk
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers sprak van een 'ongelukkig huwelijk waar we mee moeten stoppen'. "We moeten absoluut asbest aanpakken en duurzaamheid stimuleren, maar die niet aan elkaar koppelen", zo vindt hij. D66-Statenlid Hans van Wageningen wees erop dat er door de aanpak pas 24 gehonoreerde aanvragen zijn voor een lening voor asbestsanering. Terwijl er bijna 4000 zijn toegekend voor alleen zonnepanelen. Daarom moeten we de koppeling tussen beiden loslaten, zo luidde zijn pleidooi.

Notitie
GroenLinks en PVV waren vanaf het begin al tegen de koppeling van asbestsanering en duurzame energie. CDA-gedeputeerde Ger Koopmans antwoordde dat de nieuwe SP-gedeputeerde Bob Ruers vóór 1 oktober met een notitie komt over de aanpak die hij voorstaat.

Maar nu al zeggen dat asbestsanering en duurzame energie los van elkaar komen te staan, gaat Koopmans te ver. "De heilige graal van het wel of niet gekoppeld hebben, is voor het provinciebestuur nooit het interessantste onderdeel van het beleid geweest", aldus Koopmans in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen