Overslaan en naar de inhoud gaan

'Asbestsanering in de knel door stimuleren duurzame energie'

Geplaatst opzaterdag 23 juni 2018 - 7:00

Coalitiepartijen D66 en PvdA willen de sanering van asbestdaken niet langer koppelen aan het stimuleren van duurzame energie, bijvoorbeeld door het leggen van zonnepanelen.

Dat zeiden ze in een vergadering van het Limburgs Parlement.

Daarmee nemen ze afstand van de lijn van oud-SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Volgens beide partijen werkt die koppeling niet in de praktijk en komt de asbestsanering in de knel. Uiterlijk 1 januari 2024 moeten alle asbestdaken bij particulieren, bedrijven en instellingen verwijderd zijn.

Ongelukkig huwelijk
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers sprak van een 'ongelukkig huwelijk waar we mee moeten stoppen'. "We moeten absoluut asbest aanpakken en duurzaamheid stimuleren, maar die niet aan elkaar koppelen", zo vindt hij. D66-Statenlid Hans van Wageningen wees erop dat er door de aanpak pas 24 gehonoreerde aanvragen zijn voor een lening voor asbestsanering. Terwijl er bijna 4000 zijn toegekend voor alleen zonnepanelen. Daarom moeten we de koppeling tussen beiden loslaten, zo luidde zijn pleidooi.

Notitie
GroenLinks en PVV waren vanaf het begin al tegen de koppeling van asbestsanering en duurzame energie. CDA-gedeputeerde Ger Koopmans antwoordde dat de nieuwe SP-gedeputeerde Bob Ruers vóór 1 oktober met een notitie komt over de aanpak die hij voorstaat.

Maar nu al zeggen dat asbestsanering en duurzame energie los van elkaar komen te staan, gaat Koopmans te ver. "De heilige graal van het wel of niet gekoppeld hebben, is voor het provinciebestuur nooit het interessantste onderdeel van het beleid geweest", aldus Koopmans in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen