Overslaan en naar de inhoud gaan

Asbest Wijlre: GGD wil helpen

Geplaatst opzaterdag 6 juni 2015 - 11:16

De GGD Zuid-Limburg heeft de gemeente Gulpen-Wittem ondersteuning aangeboden bij de aanpak van de asbestverontreiniging aan de Klapstraat in Wijlre.

Vorige week werd aan de oppervlakte op het terrein naast Pauls ijsboerderij asbest aangetroffen. Het gebied werd de afgelopen tijd geëgaliseerd om parkeerplaatsen bij de ijsboerderij aan te leggen.

Concentraties
De afgegraven grond werd op een grote hoop op het terrein gegooid. De gemeente laat nu een gespecialiseerd bureau verder onderzoeken of ook asbest in de bodem zit, om welke concentraties het gaat en wat voor soort asbest het is. Aan de hand van het rapport van het onderzoeksbureau kan de GGD bepalen welke mogelijke risico’s er voor de gezondheid zijn.

Bezwaar
Buurtbewoners, die al langer bezwaar maken tegen de uitbreidingen van de ijsboerderij - die in strijd zijn met het huidige bestemmingsplan - zijn ontstemd over de late reactie van de gemeente, met name omdat er de laatste tijd regelmatig kinderen op het open terrein speelden. De omwonenden vermoedden al langer een asbestverontreiniging, omdat er in het verleden kippenstallen werden afgebroken.

Afgezet en verzegeld
De afgelopen maanden attendeerden de bewoners de gemeente daar meerdere keren op. Ze wezen daarbij ook op de spelende kinderen. De gemeente kwam vorige week in actie, toen bij een oppervlakte-onderzoek asbest werd aangetroffen. Het terrein werd afgezet met hekken en verzegeld.

'Gevoelig onderwerp'
Omwonenden werden in een brief geïnformeerd."Asbest is altijd een gevoelig onderwerp. Het is van belang dat goed verteld wordt wat de risico’s zijn", zegt Sandra Akkermans, milieugezondheidkundige van de GGD. In het algemeen zit het gevaar van asbest volgens haar in het inademen van de losse vezels. "Het echte risico is het jarenlang, dag in dag uit inademen van hoge concentraties vezels."

Plaatmateriaal
Voor zover zij begrepen heeft, gaat het bij het in Wijlre aangetroffen asbest om zogenoemd hechtgebonden materiaal, zoals bijvoorbeeld stukjes plaatmateriaal. Dit betekent dat er meestal weinig vezels vrijkomen. "Bij bodemverontreinigingen is er in het algemeen zelden een groot risico voor de volksgezondheid. De asbest komt niet zo snel vanuit de bodem in de lucht, zeker niet als het geen losse vezels zijn. Als er al wat vrijkomt, dan zijn de concentraties in de open lucht ook niet meer zo hoog en op zulke terreinen word je er vaak ook niet langdurig aan blootgesteld."

Lees ook: Asbest aangetroffen in Wijlre

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Zeil tegen asbest in Wijlre moet van de Arbowet'
GGD: asbest Wijlre geen gevaar voor volksgezondheid
Asbest aangetroffen in Wijlre
IJsboerderij Wijlre doet aangifte van dumping afval
Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen