Overslaan en naar de inhoud gaan

Asbest Wijlre: GGD wil helpen

Geplaatst opzaterdag 6 juni 2015 - 11:16

De GGD Zuid-Limburg heeft de gemeente Gulpen-Wittem ondersteuning aangeboden bij de aanpak van de asbestverontreiniging aan de Klapstraat in Wijlre.

Vorige week werd aan de oppervlakte op het terrein naast Pauls ijsboerderij asbest aangetroffen. Het gebied werd de afgelopen tijd geëgaliseerd om parkeerplaatsen bij de ijsboerderij aan te leggen.

Concentraties
De afgegraven grond werd op een grote hoop op het terrein gegooid. De gemeente laat nu een gespecialiseerd bureau verder onderzoeken of ook asbest in de bodem zit, om welke concentraties het gaat en wat voor soort asbest het is. Aan de hand van het rapport van het onderzoeksbureau kan de GGD bepalen welke mogelijke risico’s er voor de gezondheid zijn.

Bezwaar
Buurtbewoners, die al langer bezwaar maken tegen de uitbreidingen van de ijsboerderij - die in strijd zijn met het huidige bestemmingsplan - zijn ontstemd over de late reactie van de gemeente, met name omdat er de laatste tijd regelmatig kinderen op het open terrein speelden. De omwonenden vermoedden al langer een asbestverontreiniging, omdat er in het verleden kippenstallen werden afgebroken.

Afgezet en verzegeld
De afgelopen maanden attendeerden de bewoners de gemeente daar meerdere keren op. Ze wezen daarbij ook op de spelende kinderen. De gemeente kwam vorige week in actie, toen bij een oppervlakte-onderzoek asbest werd aangetroffen. Het terrein werd afgezet met hekken en verzegeld.

'Gevoelig onderwerp'
Omwonenden werden in een brief geïnformeerd."Asbest is altijd een gevoelig onderwerp. Het is van belang dat goed verteld wordt wat de risico’s zijn", zegt Sandra Akkermans, milieugezondheidkundige van de GGD. In het algemeen zit het gevaar van asbest volgens haar in het inademen van de losse vezels. "Het echte risico is het jarenlang, dag in dag uit inademen van hoge concentraties vezels."

Plaatmateriaal
Voor zover zij begrepen heeft, gaat het bij het in Wijlre aangetroffen asbest om zogenoemd hechtgebonden materiaal, zoals bijvoorbeeld stukjes plaatmateriaal. Dit betekent dat er meestal weinig vezels vrijkomen. "Bij bodemverontreinigingen is er in het algemeen zelden een groot risico voor de volksgezondheid. De asbest komt niet zo snel vanuit de bodem in de lucht, zeker niet als het geen losse vezels zijn. Als er al wat vrijkomt, dan zijn de concentraties in de open lucht ook niet meer zo hoog en op zulke terreinen word je er vaak ook niet langdurig aan blootgesteld."

Lees ook: Asbest aangetroffen in Wijlre

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Zeil tegen asbest in Wijlre moet van de Arbowet'
GGD: asbest Wijlre geen gevaar voor volksgezondheid
Asbest aangetroffen in Wijlre
IJsboerderij Wijlre doet aangifte van dumping afval
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV