Overslaan en naar de inhoud gaan

Asbest Wijlre: GGD wil helpen

Geplaatst opzaterdag 6 juni 2015 - 11:16

De GGD Zuid-Limburg heeft de gemeente Gulpen-Wittem ondersteuning aangeboden bij de aanpak van de asbestverontreiniging aan de Klapstraat in Wijlre.

Vorige week werd aan de oppervlakte op het terrein naast Pauls ijsboerderij asbest aangetroffen. Het gebied werd de afgelopen tijd geëgaliseerd om parkeerplaatsen bij de ijsboerderij aan te leggen.

Concentraties
De afgegraven grond werd op een grote hoop op het terrein gegooid. De gemeente laat nu een gespecialiseerd bureau verder onderzoeken of ook asbest in de bodem zit, om welke concentraties het gaat en wat voor soort asbest het is. Aan de hand van het rapport van het onderzoeksbureau kan de GGD bepalen welke mogelijke risico’s er voor de gezondheid zijn.

Bezwaar
Buurtbewoners, die al langer bezwaar maken tegen de uitbreidingen van de ijsboerderij - die in strijd zijn met het huidige bestemmingsplan - zijn ontstemd over de late reactie van de gemeente, met name omdat er de laatste tijd regelmatig kinderen op het open terrein speelden. De omwonenden vermoedden al langer een asbestverontreiniging, omdat er in het verleden kippenstallen werden afgebroken.

Afgezet en verzegeld
De afgelopen maanden attendeerden de bewoners de gemeente daar meerdere keren op. Ze wezen daarbij ook op de spelende kinderen. De gemeente kwam vorige week in actie, toen bij een oppervlakte-onderzoek asbest werd aangetroffen. Het terrein werd afgezet met hekken en verzegeld.

'Gevoelig onderwerp'
Omwonenden werden in een brief geïnformeerd."Asbest is altijd een gevoelig onderwerp. Het is van belang dat goed verteld wordt wat de risico’s zijn", zegt Sandra Akkermans, milieugezondheidkundige van de GGD. In het algemeen zit het gevaar van asbest volgens haar in het inademen van de losse vezels. "Het echte risico is het jarenlang, dag in dag uit inademen van hoge concentraties vezels."

Plaatmateriaal
Voor zover zij begrepen heeft, gaat het bij het in Wijlre aangetroffen asbest om zogenoemd hechtgebonden materiaal, zoals bijvoorbeeld stukjes plaatmateriaal. Dit betekent dat er meestal weinig vezels vrijkomen. "Bij bodemverontreinigingen is er in het algemeen zelden een groot risico voor de volksgezondheid. De asbest komt niet zo snel vanuit de bodem in de lucht, zeker niet als het geen losse vezels zijn. Als er al wat vrijkomt, dan zijn de concentraties in de open lucht ook niet meer zo hoog en op zulke terreinen word je er vaak ook niet langdurig aan blootgesteld."

Lees ook: Asbest aangetroffen in Wijlre

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Zeil tegen asbest in Wijlre moet van de Arbowet'
GGD: asbest Wijlre geen gevaar voor volksgezondheid
Asbest aangetroffen in Wijlre
IJsboerderij Wijlre doet aangifte van dumping afval
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen