Overslaan en naar de inhoud gaan

Arvato investeert miljoenen in distributiecentrum Heijen

Geplaatst opdinsdag 19 november 2019 - 16:17

Arvato Supply Chain Solutions heeft voor ruim 10 miljoen euro geïnvesteerd in automatisering in de vestiging in Heijen. Ook zijn er robots aangeschaft om artikelen te verzamelen.

De investeringen waren nodig omdat het logistieke bedrijf een nieuwe lijn voor een klant moest maken.

Meer robots
De keuze voor meer robots is ingegeven door de krapte op de arbeidsmarkt. “Er zijn nauwelijks mensen te vinden”, legt vestigingsmanager Martijn Nielsen uit. "Daarnaast is automatisering steeds makkelijk in te passen in processen."

Cosmetica
De nieuwe lijn is gemaakt voor het cosmetische bedrijf Rituals. Die klant werd eerder vanuit de vestiging van Arvato in Venray bediend. Maar die locatie werd te klein omdat het bedrijf zo snel groeit. Het heeft inmiddels al 800 winkels in Europa en ook de internetverkoop neemt fors toe.

Centrale ligging
"Vanuit Heijen gaan we onze producten naar heel Europa versturen”, zegt Marcel van Groningen. Hij is een van de grondleggers van het cosmetica bedrijf. “We hebben voor Heijen gekozen omdat het centraal ligt. En het ligt in de buurt van Duitsland. Dat is een belangrijke markt voor ons.”

Van Groningen verwacht dat de internetverkopen in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Daarom was de nieuwe lijn in Heijen van groot belang.

Medewerkers
Het distributiecentrum in Heijen is 110.000 m2 groot. Er werken 600 vaste medewerkers. Slecht een kleine honderd, zo’n 15 procent, komt uit de buurt. Daarnaast heeft het bedrijf nog zo’n 800 flexibele krachten, voornamelijk uit het buitenland.

"Het liefste willen we meer vaste krachten. Maar die zijn lastig te vinden", zegt Nielen. Op dit moment heeft het bedrijf 22 vacatures openstaan. "En dan hebben we het niet alleen over banen op mbo-niveau. Maar we zoeken ook hoger opgeleiden."

Werkgelegenheid
Automatisering en robotisering is volgens het bedrijf daarom van groot belang. Zo wil het ook robots gaan inzetten om pakketten op rekken te verplaatsen. Dat gaat volgens Nielen niet ten koste van werkgelegenheid. "We groeien erg sterk en blijven groeien. Daar hebben we mensen voor nodig."

Filmen in het distributiecentrum was niet mogelijk omdat andere klanten dat niet willen. Maar het systeem in Heijen is hetzelfde als dat van Boston Scientific in Kerkrade. Bekijk hier hoe dat systeem werkt.

Weerstand
Het bedrijf verwacht in de toekomst verder uit te breiden. Zo heeft het bedrijf al een vergunning waardoor het zo’n 100.000 m2 bij kan bouwen. “Maar dat doen we alleen als het echt nodig is”, verklaart Nielsen.

Het bedrijf merkt dat uitbreidingen van distributiecentra op steeds meer weerstand stuit. Zo gaf eerder de gemeenteraad van Horst aan de Maas aan geen logistieke centra meer te willen. Ook de provincie Gelderland gaat een rem zetten op uitbreiding. Nielsen heeft daarvoor begrip.

Goed benutten
"We moeten daar goed naar kijken", aldus Nielen. "Maar wij willen zelf ook zo min mogelijk vierkante meter oppervlak. Want dat kost ons veel geld. Daarom proberen we de ruimte zo goed mogelijk te gebruiken. Maar op een gegeven moment heb je meer ruimte nodig."

Omgeving
Volgens het bedrijf wordt bij de bouw van een centrum al veel rekening gehouden met de omgeving. "Je kijkt goed naar de plek waar je gaat bouwen. Waar leg je het neer? Staan er bomen omheen zodat het aan het zicht onttrokken wordt? Kun je het inpassen in de omgeving? Daar hou je allemaal rekening mee", verklaart de vestigingsmanager. "Aan de andere kant moet je wel bedenken dat mensen steeds vaker online bestellen. En die pakketjes komen uit distributiecentra."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen