Overslaan en naar de inhoud gaan

Arvato investeert miljoenen in distributiecentrum Heijen

Geplaatst opdinsdag 19 november 2019 - 16:17

Arvato Supply Chain Solutions heeft voor ruim 10 miljoen euro geïnvesteerd in automatisering in de vestiging in Heijen. Ook zijn er robots aangeschaft om artikelen te verzamelen.

De investeringen waren nodig omdat het logistieke bedrijf een nieuwe lijn voor een klant moest maken.

Meer robots
De keuze voor meer robots is ingegeven door de krapte op de arbeidsmarkt. “Er zijn nauwelijks mensen te vinden”, legt vestigingsmanager Martijn Nielsen uit. "Daarnaast is automatisering steeds makkelijk in te passen in processen."

Cosmetica
De nieuwe lijn is gemaakt voor het cosmetische bedrijf Rituals. Die klant werd eerder vanuit de vestiging van Arvato in Venray bediend. Maar die locatie werd te klein omdat het bedrijf zo snel groeit. Het heeft inmiddels al 800 winkels in Europa en ook de internetverkoop neemt fors toe.

Centrale ligging
"Vanuit Heijen gaan we onze producten naar heel Europa versturen”, zegt Marcel van Groningen. Hij is een van de grondleggers van het cosmetica bedrijf. “We hebben voor Heijen gekozen omdat het centraal ligt. En het ligt in de buurt van Duitsland. Dat is een belangrijke markt voor ons.”

Van Groningen verwacht dat de internetverkopen in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Daarom was de nieuwe lijn in Heijen van groot belang.

Medewerkers
Het distributiecentrum in Heijen is 110.000 m2 groot. Er werken 600 vaste medewerkers. Slecht een kleine honderd, zo’n 15 procent, komt uit de buurt. Daarnaast heeft het bedrijf nog zo’n 800 flexibele krachten, voornamelijk uit het buitenland.

"Het liefste willen we meer vaste krachten. Maar die zijn lastig te vinden", zegt Nielen. Op dit moment heeft het bedrijf 22 vacatures openstaan. "En dan hebben we het niet alleen over banen op mbo-niveau. Maar we zoeken ook hoger opgeleiden."

Werkgelegenheid
Automatisering en robotisering is volgens het bedrijf daarom van groot belang. Zo wil het ook robots gaan inzetten om pakketten op rekken te verplaatsen. Dat gaat volgens Nielen niet ten koste van werkgelegenheid. "We groeien erg sterk en blijven groeien. Daar hebben we mensen voor nodig."

Filmen in het distributiecentrum was niet mogelijk omdat andere klanten dat niet willen. Maar het systeem in Heijen is hetzelfde als dat van Boston Scientific in Kerkrade. Bekijk hier hoe dat systeem werkt.

Weerstand
Het bedrijf verwacht in de toekomst verder uit te breiden. Zo heeft het bedrijf al een vergunning waardoor het zo’n 100.000 m2 bij kan bouwen. “Maar dat doen we alleen als het echt nodig is”, verklaart Nielsen.

Het bedrijf merkt dat uitbreidingen van distributiecentra op steeds meer weerstand stuit. Zo gaf eerder de gemeenteraad van Horst aan de Maas aan geen logistieke centra meer te willen. Ook de provincie Gelderland gaat een rem zetten op uitbreiding. Nielsen heeft daarvoor begrip.

Goed benutten
"We moeten daar goed naar kijken", aldus Nielen. "Maar wij willen zelf ook zo min mogelijk vierkante meter oppervlak. Want dat kost ons veel geld. Daarom proberen we de ruimte zo goed mogelijk te gebruiken. Maar op een gegeven moment heb je meer ruimte nodig."

Omgeving
Volgens het bedrijf wordt bij de bouw van een centrum al veel rekening gehouden met de omgeving. "Je kijkt goed naar de plek waar je gaat bouwen. Waar leg je het neer? Staan er bomen omheen zodat het aan het zicht onttrokken wordt? Kun je het inpassen in de omgeving? Daar hou je allemaal rekening mee", verklaart de vestigingsmanager. "Aan de andere kant moet je wel bedenken dat mensen steeds vaker online bestellen. En die pakketjes komen uit distributiecentra."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen