Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Artsen: 'Roken en ziekenhuizen gaan niet samen'

Geplaatst opwoensdag 15 augustus 2018 - 17:49

"Roken en ziekenhuizen gaan niet samen", stelt neuroloog Nathalia Bouwman van het Zuyderland ziekenhuis. Zuyderland is één van de ziekenhuizen die de sigaret van hun terrein willen verbannen.

"Roken is slecht voor de gezondheid, zowel actief als passief roken", zegt Bouwman. In verschillende ziekenhuizen in Limburg is daarom een anti-rookgroep opgericht. Die zorgt ervoor dat de sigaret steeds verder van het ziekenhuis wordt verwijderd.

Pleisters
Longarts Harry Pouwels van het VieCuri in Venray begeleidt personeel en patiënten bij het stoppen met roken. "Als iemand kettingroker is en in ons ziekenhuis ligt, krijgt deze patiënt nicotinepleisters. We zien dan dat de zin in een sigaret vermindert."

Lees ook: Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen

Terminale patiënten
Voor terminale patiënten wordt een uitzondering gemaakt. "Als het hun laatste wens is om een sigaret te roken, dan krijgen ze die", zegt Pouwels. Hij verwacht dat personeel en andere patiënten in het ziekenhuis daar begrip voor hebben.

Verplaatst of verwijderd
De faciliteiten voor rokers, zoals asbakken en rookzones, worden verplaatst of zelfs verwijderd van het terrein. "Als er toch een sigaret gerookt moet worden, kan dat aan de overkant van de straat", zegt Bouwman. Roken in het gebouw was al langere tijd verboden.

Goede voorbeeld
​Zuyderland, dat ziekenhuizen in Geleen en Heerlen heeft, is het eerste ziekenhuis dat geen sigaret meer op het terrein wil zien. Daarmee wil Zuyderland als gezondheidsorganisatie het goede voorbeeld geven. Andere ziekenhuizen, zoals het UMC+ in Maastricht en het Sint Jans Gasthuis in Weert, overwegen om het voorbeeld te volgen. Het Laurentiusziekenhuis in Roermond blijft voorlopig roken voor de deur toestaan.

Bouwman denkt dat Zuyderlands aanpak zal leiden tot het verminderen van roken. "Zien roken, doet roken."

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen