Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Artsen: 'Roken en ziekenhuizen gaan niet samen'

Geplaatst opwoensdag 15 augustus 2018 - 17:49

"Roken en ziekenhuizen gaan niet samen", stelt neuroloog Nathalia Bouwman van het Zuyderland ziekenhuis. Zuyderland is één van de ziekenhuizen die de sigaret van hun terrein willen verbannen.

"Roken is slecht voor de gezondheid, zowel actief als passief roken", zegt Bouwman. In verschillende ziekenhuizen in Limburg is daarom een anti-rookgroep opgericht. Die zorgt ervoor dat de sigaret steeds verder van het ziekenhuis wordt verwijderd.

Pleisters
Longarts Harry Pouwels van het VieCuri in Venray begeleidt personeel en patiënten bij het stoppen met roken. "Als iemand kettingroker is en in ons ziekenhuis ligt, krijgt deze patiënt nicotinepleisters. We zien dan dat de zin in een sigaret vermindert."

Lees ook: Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen

Terminale patiënten
Voor terminale patiënten wordt een uitzondering gemaakt. "Als het hun laatste wens is om een sigaret te roken, dan krijgen ze die", zegt Pouwels. Hij verwacht dat personeel en andere patiënten in het ziekenhuis daar begrip voor hebben.

Verplaatst of verwijderd
De faciliteiten voor rokers, zoals asbakken en rookzones, worden verplaatst of zelfs verwijderd van het terrein. "Als er toch een sigaret gerookt moet worden, kan dat aan de overkant van de straat", zegt Bouwman. Roken in het gebouw was al langere tijd verboden.

Goede voorbeeld
​Zuyderland, dat ziekenhuizen in Geleen en Heerlen heeft, is het eerste ziekenhuis dat geen sigaret meer op het terrein wil zien. Daarmee wil Zuyderland als gezondheidsorganisatie het goede voorbeeld geven. Andere ziekenhuizen, zoals het UMC+ in Maastricht en het Sint Jans Gasthuis in Weert, overwegen om het voorbeeld te volgen. Het Laurentiusziekenhuis in Roermond blijft voorlopig roken voor de deur toestaan.

Bouwman denkt dat Zuyderlands aanpak zal leiden tot het verminderen van roken. "Zien roken, doet roken."

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen