Overslaan en naar de inhoud gaan

Artsen: 'Helmplicht voor rijden met elektrische fiets'

Geplaatst opvrijdag 27 augustus 2021 - 19:12

Voor het eerst zijn er meer dodelijke slachtoffers van een fietsongeluk dan met een auto. Een helmplicht voor e-bikers moet op de agenda, zo vindt de Maastrichtse neuroloog Marcel Aries.

Aries deed zijn uitspraken bij de aankondiging van Stig Broeckx over zijn terugkeer op de fiets. De Belgische wielrenner kwam in 2016 hard ten val, en lag vijf maanden in coma. Om aandacht te vragen voor hersenletsel, is Broeckx ambassadeur van het Limburgse fonds Hersenstrijd. "Er zijn onvoldoende middelen voor onderzoek", zo zegt Broeckx vrijdag in het Shimano Experience Center in Valkenburg.

Video: L1

Helm
Het fonds Hersenstrijd wil meer urgentie voor hersenletsel op de IC. Aries ziet als neuroloog/intensivist steeds meer oudere fietsers op de IC. "Er zijn dit jaar 230 fietsers overleden. Dat aantal is in de afgelopen twintig jaar nooit zo hoog geweest. We zien bij de slachtoffers op de IC steeds meer hersenletsel. Daarvan zijn er steeds meer e-bikers".

Ouderen
Het aantal slachtoffers op de fiets steeg 26 procent afgelopen jaar. Van de fietsdoden verongelukte 32 procent op een e-bike, in 2019 was dat nog 28 procent. In driekwart van de dodelijke fietsongelukken betrof het mensen boven de 60 jaar. "Vroeger zagen we op de IC's vooral veel jonge mannen met te veel testosteron. Dat is de afgelopen jaren totaal veranderd. De jongeren zijn er nog, maar er zijn veel meer ouderen bijgekomen. En als die ouderen op de IC komen, hebben ze veel minder reserve. Dan is de herstelkans veel kleiner."

Video: L1

Helmplicht
De fietsersbond deed eerder onderzoek naar het verplicht dragen van een helm. Een van de conclusies in het rapport was dat 40 procent van de e-bikers zegt te zullen stoppen met fietsen als ze een helm op moeten. Onderzoek wees ook uit dat een helmplicht zou leiden tot 85 minder doden. "We hebben met een grote groep artsen, zowel longartsen, traumatologen als neurochirurgen, besloten om nog een keer gezamenlijk te pleiten voor het dragen van een helm. Als dat niet werkt, moeten we de politiek een helmplicht laten invoeren".

Stig Broeckx
De bezoekers van de Shimano Experience vonden ondertussen inspiratie in de woorden van Stig Broeckx. Zes jaar na zijn ongeval, kondigde Broeckx een nieuwe stap aan in zijn revalidatie. Hij gaat 30 kilometer fietsen in de Hel van de Kempen, een koers op zijn geboortegrond. Als sponsortocht voor het fonds Hersenstrijd. "Zeg nooit nooit", aldus Stig, waarvan artsen niet dachten dat hij uberhaupt ooit nog uit bed zou komen. "Het fietsen is voor mij nu vooral zwaar in het hoofd. niet in de benen. Ik moet veel dingen tegelijk doen, evenwicht houden, op de weg letten, trappen. Maar ik ga het proberen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen