Overslaan en naar de inhoud gaan

Artsen Amstel Gold Race alert op warmte

Geplaatst opvrijdag 19 april 2019 - 12:14

Trek geen zwarte wielerkleding aan en begin nu al met voldoende water te drinken. Dat is het advies van de Amstel Gold Race-organisatie aan de fietsers van de tourtocht, zaterdag.

Het wordt dit weekend naar verwachting maximaal 26 graden. "Lekker om te fietsen, maar belangrijk ook om op je lichaam te letten, om te voorkomen dat het fout gaat", zegt Guusje Vrehen van Sportdokters. Die organisatie is verantwoordelijk voor de medische begeleiding van de Amstel Gold Race (AGR).

Medische begeleiding
Sportdokters is met drie volgwagens met artsen, vijf motards en twee ambulances (en een reserve) in de koers om deelnemers van medische bijstand te voorzien. Ook zien er vier EHBO-posten opgenomen in het parcours en is er aan de finish een eerste hulp-post ingericht. "Artsen rijden de hele dag rond en spreken fietsers die aan het zwalken zijn actief aan om te checken of alles nog wel in orde is. Natuurlijk fietst iedereen op eigen verantwoordelijkheid, maar we doen er alles aan om de mensen veilig over de finish te krijgen", aldus Vrehen.

'Nu al drinken'
Wat fietsers zelf kunnen doen is géén zwarte kleding of helm aantrekken, magnesium nemen om kramp te voorkomen, en 'pre-hydrateren': "Dat betekent dat je van tevoren, dus niet pas op de dag zelf, al begint met voldoende te drinken. Drie of vier liter. Op die manier is het lichaam optimaal voorbereid op de inspanning en het vochtverlies."

Koers is geen marathon
Twee weken geleden bij de marathon van Rotterdam raakten veel mensen onwel door de warmte. Vrehen wijst erop dat er een groot verschil zit tussen hardlopen en fietsen: "Wielrennen doe je toch vaak in het open veld. Door de snelheid krijg je wat verkoeling van de wind. Terwijl een marathon, zeker eentje in de stad tussen de hoge gebouwen, de lichaamstemperatuur van de deelnemers snel kan doen oplopen."

Ziekenhuizen
De ziekenhuizen in Geleen en Heerlen nemen geen extra maatregelen in verband met de AGR. Wel kan er in geval van grote calamiteiten snel opgeschaald worden, zegt een woordvoerder, "maar dat is eigenlijk altijd het geval bij evenementen". Het ziekenhuis in Maastricht was vrijdag niet bereikbaar.

L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen