Overslaan en naar de inhoud gaan

Artsen Amstel Gold Race alert op warmte

Geplaatst opvrijdag 19 april 2019 - 12:14

Trek geen zwarte wielerkleding aan en begin nu al met voldoende water te drinken. Dat is het advies van de Amstel Gold Race-organisatie aan de fietsers van de tourtocht, zaterdag.

Het wordt dit weekend naar verwachting maximaal 26 graden. "Lekker om te fietsen, maar belangrijk ook om op je lichaam te letten, om te voorkomen dat het fout gaat", zegt Guusje Vrehen van Sportdokters. Die organisatie is verantwoordelijk voor de medische begeleiding van de Amstel Gold Race (AGR).

Medische begeleiding
Sportdokters is met drie volgwagens met artsen, vijf motards en twee ambulances (en een reserve) in de koers om deelnemers van medische bijstand te voorzien. Ook zien er vier EHBO-posten opgenomen in het parcours en is er aan de finish een eerste hulp-post ingericht. "Artsen rijden de hele dag rond en spreken fietsers die aan het zwalken zijn actief aan om te checken of alles nog wel in orde is. Natuurlijk fietst iedereen op eigen verantwoordelijkheid, maar we doen er alles aan om de mensen veilig over de finish te krijgen", aldus Vrehen.

'Nu al drinken'
Wat fietsers zelf kunnen doen is géén zwarte kleding of helm aantrekken, magnesium nemen om kramp te voorkomen, en 'pre-hydrateren': "Dat betekent dat je van tevoren, dus niet pas op de dag zelf, al begint met voldoende te drinken. Drie of vier liter. Op die manier is het lichaam optimaal voorbereid op de inspanning en het vochtverlies."

Koers is geen marathon
Twee weken geleden bij de marathon van Rotterdam raakten veel mensen onwel door de warmte. Vrehen wijst erop dat er een groot verschil zit tussen hardlopen en fietsen: "Wielrennen doe je toch vaak in het open veld. Door de snelheid krijg je wat verkoeling van de wind. Terwijl een marathon, zeker eentje in de stad tussen de hoge gebouwen, de lichaamstemperatuur van de deelnemers snel kan doen oplopen."

Ziekenhuizen
De ziekenhuizen in Geleen en Heerlen nemen geen extra maatregelen in verband met de AGR. Wel kan er in geval van grote calamiteiten snel opgeschaald worden, zegt een woordvoerder, "maar dat is eigenlijk altijd het geval bij evenementen". Het ziekenhuis in Maastricht was vrijdag niet bereikbaar.

L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen