Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Artsen Amstel Gold Race alert op warmte

Geplaatst opvrijdag 19 april 2019 - 12:14

Trek geen zwarte wielerkleding aan en begin nu al met voldoende water te drinken. Dat is het advies van de Amstel Gold Race-organisatie aan de fietsers van de tourtocht, zaterdag.

Het wordt dit weekend naar verwachting maximaal 26 graden. "Lekker om te fietsen, maar belangrijk ook om op je lichaam te letten, om te voorkomen dat het fout gaat", zegt Guusje Vrehen van Sportdokters. Die organisatie is verantwoordelijk voor de medische begeleiding van de Amstel Gold Race (AGR).

Medische begeleiding
Sportdokters is met drie volgwagens met artsen, vijf motards en twee ambulances (en een reserve) in de koers om deelnemers van medische bijstand te voorzien. Ook zien er vier EHBO-posten opgenomen in het parcours en is er aan de finish een eerste hulp-post ingericht. "Artsen rijden de hele dag rond en spreken fietsers die aan het zwalken zijn actief aan om te checken of alles nog wel in orde is. Natuurlijk fietst iedereen op eigen verantwoordelijkheid, maar we doen er alles aan om de mensen veilig over de finish te krijgen", aldus Vrehen.

'Nu al drinken'
Wat fietsers zelf kunnen doen is géén zwarte kleding of helm aantrekken, magnesium nemen om kramp te voorkomen, en 'pre-hydrateren': "Dat betekent dat je van tevoren, dus niet pas op de dag zelf, al begint met voldoende te drinken. Drie of vier liter. Op die manier is het lichaam optimaal voorbereid op de inspanning en het vochtverlies."

Koers is geen marathon
Twee weken geleden bij de marathon van Rotterdam raakten veel mensen onwel door de warmte. Vrehen wijst erop dat er een groot verschil zit tussen hardlopen en fietsen: "Wielrennen doe je toch vaak in het open veld. Door de snelheid krijg je wat verkoeling van de wind. Terwijl een marathon, zeker eentje in de stad tussen de hoge gebouwen, de lichaamstemperatuur van de deelnemers snel kan doen oplopen."

Ziekenhuizen
De ziekenhuizen in Geleen en Heerlen nemen geen extra maatregelen in verband met de AGR. Wel kan er in geval van grote calamiteiten snel opgeschaald worden, zegt een woordvoerder, "maar dat is eigenlijk altijd het geval bij evenementen". Het ziekenhuis in Maastricht was vrijdag niet bereikbaar.

L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen