Overslaan en naar de inhoud gaan

Arts: 'Pas na een week duidelijk of maatregelen helpen'

Geplaatst opmaandag 16 maart 2020 - 20:34

Het duurt een week tot tien dagen voordat merkbaar gaat worden of de beperkende maatregelen die in Nederland zijn opgelegd tegen de verspreiding van corona geholpen hebben.

Dat zegt arts Liekele Oostenbrug van het Zuyderland Medisch Centrum maandag in de eerste aflevering van het L1-programma AvondGasten die volledig in het teken van corona staat.

Piek verwacht
Voor komend weekend wordt de grootste piek van besmettingen tot nu toe verwacht, ook in Limburg. Het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen wordt langzaam getransformeerd van een ziekenhuis dat gespecialiseerde klinische zorg levert in een corona-ziekenhuis, aldus Oostenbrug.

Lees ook: Limburg na Brabant provincie met meeste coronapatiënten

Met handschoenen naar de winkel
Volgens Oostenbrug heeft het dragen van mondkapjes als je naar buiten gaat weinig zin. "Het dragen van beschermende middelen is aan strakke regels gebonden. Daar moet je voor opgeleid zijn." Volgens de arts loop je met een klein foutje tegen de gebruiksvoorschriften ook al risico op besmetting. Wel is het verstandig geen producten aan te raken die een ander ook met zijn handen heeft vastgehad als je niet weet of die persoon de ziekte onder de leden heeft. "Het zou best kunnen zijn dat we volgende week, of deze week al, met handschoenen naar de winkel gaan."

Beperkende maatregelen
Ook Oostenbrug adviseert mensen om zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM: persoonlijk contact zoveel mogelijk mijden, afstand houden van anderen, regelmatig je handen goed wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog, je gezicht niet aanraken, papieren zakdoekjes gebruiken en elkaar geen hand geven. Het kabinet heeft werkgevers ook opgeroepen mensen zoveel mogelijk van huis uit te laten werken. Evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn verboden. En sinds zondag is daar nog bijgekomen dat scholen, horeca-zaken en sportclubs dicht moeten tot en met 6 april.

Groepsimmuniteit
Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat er in één keer heel veel mensen tegelijk besmet raken. Het is de bedoeling dat uiteindelijk een steeds groter deel van de bevolking natuurlijke weerstand opbouwt tegen het uiterst besmettelijke virus. Mensen die de ziekte gehad hebben, kunnen niet opnieuw besmet raken en het virus ook niet verder verspreiden.

Lees ook: Premier Rutte: 'We staan voor een enorme opgave'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen