Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artrose over vijf jaar behandelbaar'

Geplaatst opwoensdag 19 april 2017 - 14:45

Onderzoekers van het Maastrichtse UMC+ denken dat ze over vijf jaar mensen met artrose kunnen behandelen.

Het Universitair Medisch Centrum heeft als eerste een geneesmiddel ontdekt, dat de komende jaren verder wordt ontwikkeld voordat het bij mensen gebruikt kan worden.

Gewrichten
Artrose is een pijnlijke reumatische aandoening aan de gewrichten, die veroorzaakt wordt doordat het lichaam minder goed kraakbeen aanmaakt. Daardoor kunnen patiënten minder goed bewegen. In Nederland zijn er ongeveer een miljoen artrose-patiënten. De aandoening komt vooral voor bij mensen boven de 40 jaar.

Stofje
Tot nu toe kon de pijn alleen bestreden worden met bijvoorbeeld fysiotherapie, protheses en ontstekingsremmers. De onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben nu een stofje ontdekt dat het slijten van het kraakbeen tegen gaat en mogelijk het kraakbeen enigszins zou kunnen herstellen. "Zo wordt de aandoening dus bij de bron aangepakt. We hebben ons als doel gesteld om het stofje de komende jaren verder door te ontwikkelen zodat het over vijf jaar kan worden ingespoten bij een menselijk gewricht", vertelt orthopedisch chirurg Lodewijk van
Rhijn van het MUMC+.

Kraakbeenschade
Vooral patiënten die een beginnende vorm van
kraakbeenschade hebben zouden dan geholpen kunnen worden. "Om het stofje z'n werk te kunnen laten doen, moet de kwaliteit van het kraakbeen nog enigszins redelijk zijn."

Het baanbrekende onderzoek kan de komende jaren worden voortgezet dankzij een subsidie van anderhalf miljoen euro van Stichting De Weijerhorst, dat medische onderzoeken financiert en een bijdrage van het Reumafonds.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maastrichtse doorbraak tegen artrose in zicht
MUMC+ krijgt half miljoen voor onderzoek naar artrose
Rokers boeit gevaren van verslaving nog steeds niks
Alzheimer: lekkage tussen bloed en hersenen
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen