Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artrose over vijf jaar behandelbaar'

Geplaatst opwoensdag 19 april 2017 - 14:45

Onderzoekers van het Maastrichtse UMC+ denken dat ze over vijf jaar mensen met artrose kunnen behandelen.

Het Universitair Medisch Centrum heeft als eerste een geneesmiddel ontdekt, dat de komende jaren verder wordt ontwikkeld voordat het bij mensen gebruikt kan worden.

Gewrichten
Artrose is een pijnlijke reumatische aandoening aan de gewrichten, die veroorzaakt wordt doordat het lichaam minder goed kraakbeen aanmaakt. Daardoor kunnen patiënten minder goed bewegen. In Nederland zijn er ongeveer een miljoen artrose-patiënten. De aandoening komt vooral voor bij mensen boven de 40 jaar.

Stofje
Tot nu toe kon de pijn alleen bestreden worden met bijvoorbeeld fysiotherapie, protheses en ontstekingsremmers. De onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben nu een stofje ontdekt dat het slijten van het kraakbeen tegen gaat en mogelijk het kraakbeen enigszins zou kunnen herstellen. "Zo wordt de aandoening dus bij de bron aangepakt. We hebben ons als doel gesteld om het stofje de komende jaren verder door te ontwikkelen zodat het over vijf jaar kan worden ingespoten bij een menselijk gewricht", vertelt orthopedisch chirurg Lodewijk van
Rhijn van het MUMC+.

Kraakbeenschade
Vooral patiënten die een beginnende vorm van
kraakbeenschade hebben zouden dan geholpen kunnen worden. "Om het stofje z'n werk te kunnen laten doen, moet de kwaliteit van het kraakbeen nog enigszins redelijk zijn."

Het baanbrekende onderzoek kan de komende jaren worden voortgezet dankzij een subsidie van anderhalf miljoen euro van Stichting De Weijerhorst, dat medische onderzoeken financiert en een bijdrage van het Reumafonds.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maastrichtse doorbraak tegen artrose in zicht
MUMC+ krijgt half miljoen voor onderzoek naar artrose
Rokers boeit gevaren van verslaving nog steeds niks
Alzheimer: lekkage tussen bloed en hersenen
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen