Hoe Limburgs is de Limburgse vlaai?

Een typisch streekproduct uit Limburg: vlaai © iStock
De Limburgse vlaai maakt kans om de Europese erkenning Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) te krijgen.
Op die lijst staan onder meer al producten als Goudse kaas en balsamicoazijn uit Modena. Eind vorig jaar hebben Nederland en Vlaanderen een aanvraag ingediend om ook in aanmerking te komen voor deze erkenning.
Maar waar moet de Limburgse vlaai aan voldoen? En hoe Limburgs is de vlaai? L1 legt het voor je uit:
Als die erkenning er komt, mogen alleen vlaaien die volgens specifieke regels gebakken zijn in Nederlands of Belgisch Limburg zich een Limburgse vlaai noemen. Deze vlaaien krijgen dan een Europees BGA-logo. Daarmee wordt de wildgroei aan Limburgse vlaaien beperkt.

Samen gebakken

De criteria voor het predicaat Limburgse vlaai zijn streng. Zo staat er in het productdossier bijvoorbeeld ook de minimale hoeveelheid boter of gewicht van de vlaai aangegeven. Een eis is dat alles, zowel de bodem als de vulling en de topping, tegelijkertijd gebakken worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!