LLTB staat niet achter oorlogstaal van boerenprotest Stroe

Het boerenprotest in Stroe. © ANP
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) neemt afstand van de oorlogstaal die sommige boerenorganisaties woensdag uitspraken richting de regering.
Zo zei Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie tijdens het boerenprotest in Stroe dat de 'Staat der Nederlanden in oorlog is met de boerenrepubliek'.

Niet in oorlog

"Dat zijn de woorden van de organisatie in Stroe, wij zijn het gewoon niet eens met de plannen van de regering", vertelt voorzitter Léon Faassen van de LLTB woensdagavond in het programma Limburg Centraal. "We vinden dat de plannen van de regering van tafel moeten, maar dat is wat anders dan in oorlog zijn. We moeten gewoon in overleg."

'Enorm geschrokken'

Het kabinet presenteerde onlangs plannen om in zo'n 100 regio's in Nederland de stikstofuitstoot in acht jaar terug te brengen met zo'n 70 procent. "Boeren zijn enorm geschrokken van de plannen. We kregen een kaartje met gebieden die groen of paars waren, maar dat kaartje was vrij onduidelijk. Daarmee creëer je veel onzekerheid. Mensen denken dat hun bedrijf wordt afgepakt", legt Faassen uit.
En die onzekerheid bestaat eigenlijk al jaren, meent Faassen. "Het gaat steeds over de boeren die dit en dat moeten doen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer vervuilers. Waarom niet alle plannen tegelijk, ook voor de industrie en het verkeer bijvoorbeeld. Nu is er een gevoel bij boeren ontstaan dat ze niks goed doen."

Uitkopen

De regering heeft gezegd dat gedwongen uitkoop het laatste middel moet zijn. In Limburg hebben zich volgens Faassen al zo'n 40 boeren vrijwillig gemeld om zich te laten uitkopen. Volgens sommige berekeningen kan een gemiddelde melkveehouder dan zo'n vier miljoen euro tegemoet zien, plus een vergoeding voor gebouwen en gemiste inkomsten in de toekomst.
"Dat klinkt best goed, maar er is nog niks van gebleken", zegt Faassen. "Die 40 boeren die willen stoppen, weten nog van niks. Ik zou zeggen, begin daar eens mee."

In overleg

De provincie moet het plan van de regering overigens gaan uitvoeren. "Daarom waren we vandaag voor overleg op het provinciehuis en dat was niet slecht. Ik voel dat ze begrip hebben voor ons, maar tegelijkertijd hechten ze ook aan de Haagse instructies. We moeten vooral blijven praten om dit op te lossen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!