Overslaan en naar de inhoud gaan

Arriva en scholen overleggen om 'hyperspits' te voorkomen

Geplaatst opmaandag 30 augustus 2021 - 6:02

Vervoersbedrijf Arriva overlegt met Limburgse onderwijsinstellingen om de drukte in de spits te spreiden.

Arriva wil die drukte spreiden omdat het bedrijf merkt dat een redelijk grote groep reizigers de trein vermijdt vanwege de angst voor besmettingen in de trein door drukte.

Kwartiertje
Maandag beginnen de hogescholen en universiteiten aan het nieuwe studiejaar. Om te voorkomen dat studenten massaal tegelijk gaan reizen, heeft Arriva - onder leiding van de provincie Limburg - contact met diverse instellingen. "Het scheelt soms al als een les een kwartiertje later begint. Dus als we kunnen kijken met scholen waar de mogelijkheid is tot spreiding van lestijden of het niet massaal tegelijk reizen zou dat helpen. Met het overleg proberen we een hyperspits te voorkomen", zegt woordvoerder Nikkie Smit van Arriva.

Lees ook: Hoger onderwijs maakt afspraken over begintijden

60 procent
Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is nog steeds lager dan in de periode voor het coronavirus. "We zaten tot nu toe op 60 tot 70 procent van het aantal reizigers vergeleken met de periode voor de coronacrisis. Daar spelen we ook qua dienstregeling op in", zegt Smit.

Mondkapje
Het teruggelopen aantal reizigers betekent ook minder inkomsten voor de vervoerders, dat geldt ook voor Arriva. Volgens Smit is het dragen van een mondkapje daar onder meer een reden voor. "In het openbaar vervoer moet je nog een mondkapje opdoen. Wij waren vorig jaar ook de eerste sector waarin dat moest omdat 1,5 meter afstand houden in een trein niet mogelijk is. Dus voor een deel zal het meespelen dat ze daardoor het openbaar vervoer mijden." Daarnaast merkt Smit ook nog angst onder sommige reizigers: "Sommige mensen vinden het vreemd om naast iemand te zitten of te staan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen