Overslaan en naar de inhoud gaan

Arrestaties en gewonde agent bij Limburgse avondklokrellen

Geplaatst opmaandag 25 januari 2021 - 6:09

Na de avondklokrellen in Venlo, Roermond en Stein heeft de politie meerdere aanhoudingen verricht. Ook is een agent gewond geraakt.

Dat maakt de politie maandagochtend bekend. Het totale aantal arrestaties is nog niet geïnventariseerd. De gewonde agent heeft kwetsuur opgelopen in Venlo, nadat relschoppers een steen door de ruit van een politieauto hebben gegooid.

Zwaar vuurwerk en stenen
Op de tweede avond van de avondklok is iets na 21:00 uur onrust ontstaan in Venlo, Roermond en Stein. Her en der is zwaar vuurwerk afgestoken en met stenen gegooid. De Mobiele Eenheid (ME) is op diverse plaatsen ingezet, om de openbare orde te herstellen. Verder heeft politie ondersteuning gekregen van de Koninklijke Marechaussee, om de rust te doen wederkeren. Rond 23:30 uur was het weer rustig. Een arrestatie in de Roermondse wijk Donderberg is vastgelegd op video.

Video: via 1Limburg-whatsapp

Lees ook: Onrustige avond in Limburg: op verschillende plekken rellen

"Het is geen visitekaartje geweest voor onze samenleving", zegt de Limburgse waarnemend politiechef Inge Godthelp. "Het is niet hoe we ons als politie moeten laten bejegenen", vervolgt ze. "In het hele land met het hele korps hebben we een enorme inzet moeten doen." Volgens Godthelp geeft de inzet te denken voor de komende dagen. "We blijven alle ontwikkelingen nauwgezet volgen en zullen doen waar de situatie op dat moment om vraagt."

Bus- en treinverkeer stilgelegd
In Venlo is op meerdere plaatsen zwaar vuurwerk afgestoken en is de politie met stenen bekogeld. Arriva heeft er het bus- en treinverkeer stilgelegd. Van verschillende Venlose winkels zijn de ruiten gesneuveld. Dat is ook gebeurd in Roermond, bij winkelcentrum Donderberg. In Roermond en Stein is de Koninklijke Marechaussee de politie te hulp geschoten.

Buiten Limburg
Ook buiten Limburg, onder meer in Den Haag, Tilburg, Enschede en Helmond hebben zondagavond mensen op straat geprotesteerd tegen de avondklok. De betogingen liepen vrijwel overal uit op rellen.

Ziekenhuis
In Enschede belaagden relschoppers het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST), ze probeerden de ramen in te gooien. Dat is volgens een woordvoerster niet gelukt, maar ze noemt het "verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis".

Supermarkt
Eerder op de dag hielden demonstranten al huis op Eindhoven Centraal en werd in die plaats een vestiging van Jumbo geplunderd. De ruiten van de supermarkt zijn ingegooid en de schappen leeggehaald.

Noodbevel
Zondagavond werd in onder meer Venlo, Tilburg en in Almelo een noodbevel afgekondigd. Het geeft de politie extra bevoegdheden om er voor te zorgen dat mensen niet op straat zijn. Verder houdt een noodbevel in dat mensen zonder reden gefouilleerd kunnen worden door de politie.

Toeterend
In Tilburg reden mensen luid toeterend rond in auto's na een oproep via social media om te protesteren tegen de avondklok. Volgens de politie werd ook veel vuurwerk afgestoken. Ook in Breda en Oosterhout was het onrustig. In de Bredase wijk Tuinzigt richtten relschoppers volgens de politie vernielingen aan. De ME en politie kwamen in actie en er werd een noodbevel door de burgemeester uitgevaardigd.

Schilderswijk
In het centrum van Enschede kwamen na het ingaan van de avondklok ook meer dan honderd mensen samen. Ze staken vuurwerk af en er waren brandjes. De mobiele eenheid zorgde dat relschoppers vertrokken. In Apeldoorn werd vuurwerk naar politiemensen gegooid en pleegden relschoppers vernielingen. Na ingrijpen van de politie vertrokken de meeste mensen. In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich al enige tijd voor het ingaan van de avondklok een groep, vooral jongeren. Er werd vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. Een politiewoordvoerster schatte het aantal mensen dat voor onrust zorgde op ongeveer honderd.

Helmond
In Helmond zorgde een groep van zo'n vijftig personen volgens de politie voor ongeregeldheden in en rondom de binnenstad. Ze gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie. Daarop werd de ME ingezet om de relschoppers weg te jagen.

Coronavirus
De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen