Overslaan en naar de inhoud gaan

Arnold Vanderlyde: Ali grootste sporter aller tijden

Geplaatst opzaterdag 4 juni 2016 - 10:44

De zaterdag overleden Muhammad Ali was een grote inspiratiebron voor bokser Arnold Vanderlyde uit Sittard.

"Het is een klap. Hij was mijn held, mijn alles", zegt Vanderlyde tegen RTL. "Wat Johan Cruijff was voor heel veel mensen in de wereld, was Muhammad Ali voor mij: de grootste sporter aller tijden."

Inspiratiebron
Ali was hét voorbeeld voor de nu 53-jarige Vanderlyde, die zelf drie bronzen medailles won op de Olympische Spelen. "Ik keek al naar zijn gevechten toen ik een jaar of tien, elf was. Pa maakte me er midden in de nacht voor wakker. En als ik een keer doorsliep tijdens een gevecht, dan huilde ik. Ik vond hem fascinerend. Mijn broertjes hoopten altijd dat de tegenstander won, omdat hij zo'n grote mond had. Maar ik niet. Hij was gewoon de allerbeste."

Ontmoetingen
Vanderlyde ontmoette Ali twee keer. De eerste keer was in 1984 tijdens de Olympische Spelen, waar Vanderlyde zijn eerste olympische medaille behaalde. De tweede keer was in 1997, tijdens een gevecht van Mike Tyson. Vanderlyde gaf toen commentaar.

Op de foto
"Ali was toen al behoorlijk ziek. In de kleedkamer kreeg ik een hand, die beefde al door de Parkinson. Hij fluisterde: 'Ik ken je wel. You was a great champ'. Hoe klein kun je je dan voelen? Ik ga nooit met helden op de foto, maar wel met hem. Die foto hangt bij me thuis op een mooie plek. Ik ben nooit Ali geworden, hij was de grootste. Maar hij heeft me wel gemotiveerd bij het bepalen van mijn stijl."

Lees ook: The Greatest is niet meer

Arnold Vanderlyde: "Het is een klap. Hij was mijn held, mijn alles."
Foto: ANP (archief)

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

ANP
Arnold Vanderlyde is bronzen plak kwijt
Vanderlyde: 'Mayweather wint van McGregor met knockout'
Bokscoach van Vanderlyde uit Sittard overleden
bokser
Köhlen Nederlands bokskampioen na kloppen Duitser
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen