Overslaan en naar de inhoud gaan

'Armoede, etniciteit en studenten oorzaak uitbraak Wallonië'

Geplaatst opdonderdag 22 oktober 2020 - 19:39

Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen denkt dat de corona-uitbraak in Wallonië te maken heeft met de armoede in het gebied.

Dat zegt hij in het L1-programma L1mburg Centraal.

Armoede
"In Luik en Charleroi zijn er dagelijks duizenden nieuwe besmettingen en dat heeft te maken met de etnische samenstelling van die steden, maar ook met de armoede die er heerst. Hierdoor hebben de mensen minder middelen om zich te beschermen tegen het virus en het virus preventief aan te pakken," aldus Terwingen.

Wallonië
Het aantal besmettingen in België stijgt op dit moment hard. Per dag komen er ruim 10.000 besmettingen bij. "Dat is meer dan in maart of april", zegt Terwingen. Vooral in Wallonië is de situatie ernstig. Zo meldde het ziekenhuis van Luik donderdag dat het geen patiënten meer kan opnemen zonder een beroep te doen op andere ziekenhuizen.

Vlaanderen
In Belgisch-Limburg nemen de besmettingen toe in de gemeenten Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Genk en Maasmechelen. Maasmechelen meldt nu zo'n 400 besmettingen per 100.000 inwoners. Terwingen: "Er is wel degelijk sprake van grotere haarden. We moeten vaststellen dat het de allochtone gemeenschappen zijn waar heel wat besmettingen voorkomen."

Plombières
Ook in de gemeente Plombières, net onder Vaals, is het alle hens aan dek. Burgemeester Marie Stassen ziet het aantal besmettingen in haar gemeente steeds verder oplopen. Ze vermoedt dat studenten de oorzaak zijn van de uitbraak in haar gemeente. "We hebben hier veel studenten die in Luik of Nederland wonen en in het weekend thuiskomen. Men ziet dat begin oktober het aantal besmettingen ging toenemen.'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen