Overslaan en naar de inhoud gaan

Armlastigen verruilen Randstad voor Limburg

Geplaatst opmaandag 4 december 2017 - 7:15

Het komt steeds vaker voor dat mensen met een bijstandsuitkering uit de Randstad verhuizen en in Limburg neerstrijken.

Terwijl het aantal mensen uit de regio dat doorstroomt naar de bijstand juist afneemt, neemt het aantal mensen met zo'n uitkering dat naar deze regio verhuist sterk toe. Dat schrijft De Limburger maandagmorgen in een uitgebreid verhaal.

Parkstad
In Heerlen bijvoorbeeld stroomden er in de jaren 2011-2014 gemiddeld 270 mensen met een bijstandsuitkering de gemeente in, maar in 2015 en 2016 lag dat cijfer boven de 400. De cijfers in Kerkrade laten volgens de krant een vergelijkbaar beeld zien. Daar steeg het cijfer van 60 à 70 per jaar naar 116 cliënten afgelopen jaar.

Duw
Limburg, en dan met name de Parkstadregio, is aantrekkelijk voor armlastige Randstedelingen omdat de woningprijzen hier een stuk lager liggen. Ook is er meer dan genoeg woonruimte te vinden. De Heerlense wethouder Peter van Zutphen zegt in de krant dat de nieuwkomers niet worden gestuurd, maar dat de mensen met een uitkering wel 'geduwd worden' om te verhuizen.

Huisjesmelkers
Het zijn vooral de goedkope kamerverhuurpanden van huisjesmelkers waar de uitkeringsverhuizers terecht komen, voordat ze hun gang naar de sociale dienst maken. Woningcorporaties werken volgens Van Zutphen niet mee aan deze praktijken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen