Overslaan en naar de inhoud gaan

Armlastigen verruilen Randstad voor Limburg

Geplaatst opmaandag 4 december 2017 - 7:15

Het komt steeds vaker voor dat mensen met een bijstandsuitkering uit de Randstad verhuizen en in Limburg neerstrijken.

Terwijl het aantal mensen uit de regio dat doorstroomt naar de bijstand juist afneemt, neemt het aantal mensen met zo'n uitkering dat naar deze regio verhuist sterk toe. Dat schrijft De Limburger maandagmorgen in een uitgebreid verhaal.

Parkstad
In Heerlen bijvoorbeeld stroomden er in de jaren 2011-2014 gemiddeld 270 mensen met een bijstandsuitkering de gemeente in, maar in 2015 en 2016 lag dat cijfer boven de 400. De cijfers in Kerkrade laten volgens de krant een vergelijkbaar beeld zien. Daar steeg het cijfer van 60 à 70 per jaar naar 116 cliënten afgelopen jaar.

Duw
Limburg, en dan met name de Parkstadregio, is aantrekkelijk voor armlastige Randstedelingen omdat de woningprijzen hier een stuk lager liggen. Ook is er meer dan genoeg woonruimte te vinden. De Heerlense wethouder Peter van Zutphen zegt in de krant dat de nieuwkomers niet worden gestuurd, maar dat de mensen met een uitkering wel 'geduwd worden' om te verhuizen.

Huisjesmelkers
Het zijn vooral de goedkope kamerverhuurpanden van huisjesmelkers waar de uitkeringsverhuizers terecht komen, voordat ze hun gang naar de sociale dienst maken. Woningcorporaties werken volgens Van Zutphen niet mee aan deze praktijken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen