Overslaan en naar de inhoud gaan

Armin Laschet uit Aken geïnstalleerd als president NRW

Geplaatst opdinsdag 27 juni 2017 - 18:03

De 56-jarige Armin Laschet uit Aken is geïnstalleerd als nieuwe minister-president van Noordrijn-Westfalen.

Zijn partij - de christen-democratische CDU - was ruim een maand geleden de grote winnaar van de verkiezingen in de aan Limburg grenzende Duitse deelstaat.

Glück auf
Laschet
eindigde zijn eerste toespraak voor het deelstaat parlement in Düsseldorf met de mijnwerkersgroet Glück auf voor Noordrijn-Westfalen. De grootste deelstaat van Duitsland wordt de komende jaren bestuurd door een coalitie van CDU en de liberale FDP. In het coalitieprogramma staat onder meer dat de regering voor de sluiting van de omstreden kerncentrale in het Waalse Tihange is. Tegelijk wil ze bekijken of er als alternatief stroom kan worden geleverd uit Nederland en Noordrijn-Westfalen.

Samenwerking
In het programma is ook afgesproken dat er (nog) meer grensoverschrijdende samenwerking moet komen op het gebied van bestrijding van de criminaliteit en van weg- en spoorverbindingen.
Zo spreekt de coalitie zich uit voor verdubbeling van het spoor tussen Kaldenkirchen en Dülken. Dat is een voorwaarde om een intercity te laten rijden van Eindhoven via Venlo naar Düsseldorf.

Winkelen
Voor Limburgers die graag in Duitse
grenssteden als Aken winkelen, is van belang dat winkels op zon- en feestdagen vaker open mogen zijn. Wat CDU en FDP betreft mag dat voortaan acht keer per jaar. Op zaterdagen gelden er geen beperkingen meer voor de openingstijden van winkels. Gemeenten mogen dat voortaan zelf bepalen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Laschet minister-president Noordrijn-Westfalen
Minister-president Laschet geeft toekomstvisie op Europa
VVD: Makkelijker aan de slag in Duitse zorg
Minister Schultz noemt Duitse tol discriminerend
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen