Overslaan en naar de inhoud gaan

Armin Laschet uit Aken geïnstalleerd als president NRW

Geplaatst opdinsdag 27 juni 2017 - 18:03

De 56-jarige Armin Laschet uit Aken is geïnstalleerd als nieuwe minister-president van Noordrijn-Westfalen.

Zijn partij - de christen-democratische CDU - was ruim een maand geleden de grote winnaar van de verkiezingen in de aan Limburg grenzende Duitse deelstaat.

Glück auf
Laschet
eindigde zijn eerste toespraak voor het deelstaat parlement in Düsseldorf met de mijnwerkersgroet Glück auf voor Noordrijn-Westfalen. De grootste deelstaat van Duitsland wordt de komende jaren bestuurd door een coalitie van CDU en de liberale FDP. In het coalitieprogramma staat onder meer dat de regering voor de sluiting van de omstreden kerncentrale in het Waalse Tihange is. Tegelijk wil ze bekijken of er als alternatief stroom kan worden geleverd uit Nederland en Noordrijn-Westfalen.

Samenwerking
In het programma is ook afgesproken dat er (nog) meer grensoverschrijdende samenwerking moet komen op het gebied van bestrijding van de criminaliteit en van weg- en spoorverbindingen.
Zo spreekt de coalitie zich uit voor verdubbeling van het spoor tussen Kaldenkirchen en Dülken. Dat is een voorwaarde om een intercity te laten rijden van Eindhoven via Venlo naar Düsseldorf.

Winkelen
Voor Limburgers die graag in Duitse
grenssteden als Aken winkelen, is van belang dat winkels op zon- en feestdagen vaker open mogen zijn. Wat CDU en FDP betreft mag dat voortaan acht keer per jaar. Op zaterdagen gelden er geen beperkingen meer voor de openingstijden van winkels. Gemeenten mogen dat voortaan zelf bepalen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Laschet minister-president Noordrijn-Westfalen
Minister-president Laschet geeft toekomstvisie op Europa
VVD: Makkelijker aan de slag in Duitse zorg
Minister Schultz noemt Duitse tol discriminerend
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen