Overslaan en naar de inhoud gaan

Armeense demonstranten blokkeren snelweg A76

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 8:14

Nederlanders en Belgen van Armeense afkomst blokkeerden vrijdagochtend de A76 om aandacht te vragen voor het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië en de Turkse inmenging.

De demonstranten liepen op de snelweg. Bij de grensovergang tussen Stein en Maasmechelen in Belgische richting stond het verkeer daardoor stil. De Belgische politie was ter plekke om het protest te beëindigen. Rond 8:30 uur was de weg weer vrij.

27 voertuigen
Het waren ongeveer 40 demonstranten, zegt een woordvoerster van de Belgische politie. Ze waren daar met 27 voertuigen. De nummerplaten van de voertuigen zijn geregistreerd en er wordt een rapport opgesteld met die informatie. Er is niemand aangehouden. In overleg met de politie zijn de demonstranten naar een parkeerplaats gegaan.

In de ban van corona
Initiatiefnemer Boghos Tekeyan zei geëmotioneerd te zijn. "Dit is een oproep aan Europeanen voor solidariteit met de slachtoffers van het conflict en van terrorisme. De wereld is nu in de ban van het coronavirus. Daardoor zijn mensen niet op de hoogte van de situatie tussen de twee landen en daar willen we aandacht voor vragen", aldus Tekeyan.

Door het conflict is volgens hem ook het aantal coronabesmettingen in Armenië opgelopen. "Er zijn weinig middelen om mensen met corona te helpen." Ook daarvoor vraagt hij aandacht met het protest. "Het is een gevecht van de hele mensheid tegen covid en terrorisme."

Jarenlang conflict
Afgelopen zomer liepen de spanningen tussen de twee landen op. In september liep het conflict, dat gepaard gaat met zware gevechten en geweld, verder uit de hand. Armenië en Azerbeidzjan beschuldigingen elkaar van het schenden van de wapenstilstand van 1994. Die werd afgesproken na een oorlog over de regio Nagorno-Karabach. De regio is Azerbeidzjaans, maar wordt zelfstandig bestuurd met steun van Armenië. Er wonen voornamelijk Armeniërs. De wapenstilstand is al meerdere keren geschonden.

Protesten in Brabant
Armeniërs protesteerden vrijdag niet alleen in Limburg. Ook op de A16 bij Hazeldonk bij de Belgische grens werd gedemonstreerd. Daar zou het volgens Omroep Brabant om 300 tot 400 demonstranten gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen