Overslaan en naar de inhoud gaan

Armeense demonstranten blokkeren snelweg A76

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 8:14

Nederlanders en Belgen van Armeense afkomst blokkeerden vrijdagochtend de A76 om aandacht te vragen voor het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië en de Turkse inmenging.

De demonstranten liepen op de snelweg. Bij de grensovergang tussen Stein en Maasmechelen in Belgische richting stond het verkeer daardoor stil. De Belgische politie was ter plekke om het protest te beëindigen. Rond 8:30 uur was de weg weer vrij.

27 voertuigen
Het waren ongeveer 40 demonstranten, zegt een woordvoerster van de Belgische politie. Ze waren daar met 27 voertuigen. De nummerplaten van de voertuigen zijn geregistreerd en er wordt een rapport opgesteld met die informatie. Er is niemand aangehouden. In overleg met de politie zijn de demonstranten naar een parkeerplaats gegaan.

In de ban van corona
Initiatiefnemer Boghos Tekeyan zei geëmotioneerd te zijn. "Dit is een oproep aan Europeanen voor solidariteit met de slachtoffers van het conflict en van terrorisme. De wereld is nu in de ban van het coronavirus. Daardoor zijn mensen niet op de hoogte van de situatie tussen de twee landen en daar willen we aandacht voor vragen", aldus Tekeyan.

Door het conflict is volgens hem ook het aantal coronabesmettingen in Armenië opgelopen. "Er zijn weinig middelen om mensen met corona te helpen." Ook daarvoor vraagt hij aandacht met het protest. "Het is een gevecht van de hele mensheid tegen covid en terrorisme."

Jarenlang conflict
Afgelopen zomer liepen de spanningen tussen de twee landen op. In september liep het conflict, dat gepaard gaat met zware gevechten en geweld, verder uit de hand. Armenië en Azerbeidzjan beschuldigingen elkaar van het schenden van de wapenstilstand van 1994. Die werd afgesproken na een oorlog over de regio Nagorno-Karabach. De regio is Azerbeidzjaans, maar wordt zelfstandig bestuurd met steun van Armenië. Er wonen voornamelijk Armeniërs. De wapenstilstand is al meerdere keren geschonden.

Protesten in Brabant
Armeniërs protesteerden vrijdag niet alleen in Limburg. Ook op de A16 bij Hazeldonk bij de Belgische grens werd gedemonstreerd. Daar zou het volgens Omroep Brabant om 300 tot 400 demonstranten gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen