Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Archief Mook en Middelaar niet in Limburg bewaard

Geplaatst opdonderdag 8 november 2018 - 20:43

De historische archieven van de gemeente Mook en Middelaar worden niet in Limburg, maar in Gelderland bewaard.

De archieven zijn door de gemeente overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen.

"Zo blijven de archieven bereikbaar voor onze inwoners ", laat de gemeente weten. "Ook zijn er historisch heel veel verbanden te leggen tussen Mook en Middelaar en Nijmegen", voegt archivaris Ellen Nieboer van het Regionaal Archief Nijmegen toe.

103 meter
Het gaat om in totaal vijf archieven die 103 meter boekenplank in beslag nemen. Het merendeel betreft het archief van de gemeente Mook en Middelaar en voorgangers. Verder zijn ook de archieven van de Schepenbanken van Mook en van Middelaar, dat van het Burgerlijk Armbestuur en het Bouwarchief ondergebracht in Nijmegen. Opvallend is dat er zowel Duitse als Franstalige en Nederlandse bronnen zijn.

België
"Je kunt er van alles vinden over de Slag op de Mookerhei of Operatie Market Garden", aldus archivaris Ellen Nieboer. Het leukste vindt ze toch wel de gemeenteraadsstukken waaruit blijkt dat in 1830 niemand burgemeester van de gemeente Mook wilde worden. "Mook was deel van België en lag in een uithoek, ingeklemd door door de Nederlanden. De burgemeester werd uiteindelijk toch gevonden, maar eiste wel een goede secretaris omdat hij zelf niet bekwaam genoeg was.

Brabant
Overigens werden de archieven al buiten de Limburgse provinciegrenzen bewaard. Voorheen lagen ze in Grave, in het Brabants Historisch Informatiecentrum. Toen dat werd gesloten moest er een nieuwe bewaarplaats worden gezocht .

Online
"Wie zelf in de archieven van Mook en Middelaar wil grasduinen kan alvast online beginnen, op de website van het Regionaal Archief Nijmegen. Wie de archiefstukken daadwerkelijk wil inzien moet wel de provinciegrens over, naar de studiezaal van het regionaal Archief in Nijmegen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen