Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsmigranten in woontoren: huisvesting zoals het moet

Geplaatst opdinsdag 22 juni 2021 - 19:28

Onder toeziend oog van Emile Roemer is dinsdagmiddag de Kafra Tower in Venray geopend, bedoeld voor deugdelijke huisvesting van arbeidsmigranten.

Volgens initiatiefnemers Karolina Swoboda en Frank van Gool van Kafra Housing toont de toren hoe kwalitatief goede huisvesting voor buitenlandse arbeiders eruit kan zien.

L1

Privacy
De Kafra Tower ligt op een industriegebied, maar is niet ver verwijderd van voorzieningen. Alleenstaanden wonen in woonunits voor vier personen met een gezamenlijke woonkamer met keuken en aparte kamers om privacy te garanderen. Aan stelletjes is ook gedacht: voor hen zijn een aantal studio’s voorzien. In totaal kunnen er 92 arbeidsmigranten wonen.

'Roemer-proof'
Volgens Kafra Housing voldoet de bouw van de woontoren helemaal aan de nieuwste wensen en aanbevelingen zoals die gedaan zijn door het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. Behalve aparte slaapkamers en ruime woonruimte, zijn het huisvestingscontract en arbeidscontract gescheiden. Ook is er 24 uur per dag service, beheer en begeleiding voor de arbeidsmigranten, die op fietsafstand van het werk verblijven.

Veel plekken bagger
Roemer was dinsdag zelf aanwezig bij de opening om dat te controleren en was te spreken over wat hij aantrof. Hij is de voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. ”Ik heb al veel te veel plekken gezien waar het bagger is. Maar gelukkig is er ook steeds meer beweging. Hier in Venray is de privacy geborgd en de prijzen zijn niet gebaseerd op uitbuiting, dus ik ben tevreden.”

Kijken wat wel kan
Kafra wil de in de komende vijf jaar 20.000 van dit soort woonplekken voor arbeidsmigranten realiseren. Maar dan is er wel medewerking nodig van gemeentes, zegt ook Roemer. “De gemeente Venray heeft hier goed werk verricht en ik hoop dat ook dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen. Dat ze kijken naar wat er wél mogelijk is, in plaats van wat er niet kan.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen