Overslaan en naar de inhoud gaan

'Arbeidsmarkt horeca is een twilight zone'

Geplaatst opwoensdag 9 september 2020 - 16:00

Na massaontslagen eerder dit jaar zijn sommige horecaondernemers nu alweer hard op zoek naar personeel.

"Het is echt een heel gek jaar", zegt regiomanager Don Thijssen van uitkeringsinstantie UWV. "We zitten in een soort twilight zone, je weet niet wat er gaat gebeuren."

Coronacrisis
Nog even terug naar medio maart. Vanwege het zich snel verspreidende coronavirus besloot het kabinet van de ene op de andere dag alle horeca dicht te gooien. Duizenden mensen verloren vrij snel hun baan. In Limburg vroegen in de periode van maart tot en met juli dit jaar 1.640 mensen vanuit de horeca een ww-uitkering aan. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode 366. Een stijging van 350 procent.

"En dan zijn alle mensen die via een uitzendbureau in de horeca werkten niet meegerekend", zegt arbeidsmarktadviseur Gerald Ahn van het UWV. "Net als mensen die geen recht hadden op een ww-uitkering. Dus het werkelijk aantal mensen dat op straat is komen te staan, is vele malen hoger."

Keerpunt
Voor toenmalig restaurantmanager Do-Huang Janssen was het een keerpunt in zijn werkzame leven. "Ik werkte als gastheer in restaurant Brandson in Maastricht, maar het stortte allemaal even in. Ik zat thuis en bedacht hoe het weer zou zijn als we weer open mochten. Moest ik dan een soort politieagent zijn die de gasten de hele tijd aanspreekt op de afstand die ze moeten houden? Daar had ik geen zin in, zo haal ik geen plezier uit het gastheerschap."

Dus besloot Do-Huang zich te laten omscholen. "Ik dacht ik ben 41 jaar, nu kan het nog. En het UWV had budget om een opleiding tot ict'er te gaan volgen. Dat ben ik nu aan het doen. "

Omscholingsbudgetten
Bij het UWV weten ze niet precies uit welke sectoren mensen zich aanmelden voor omscholingsbudgetten. "Het zijn er nog niet heel veel, maar ik denk wel dat corona een moment is voor veel mensen om daar over na te denken", zegt Don Thijssen van het UWV. Kan ik nog vooruit in mijn huidige baan in de horeca of moet ik het roer omgooien? Voor die vraag lijkt het mij nu wel het goede moment."

Schreeuwende vraag
Tegelijkertijd signaleert Thijssen ook dat er links en rechts alweer een schreeuwende vraag is naar horecapersoneel. "Mensen met een café of restaurant met een ruim terras hebben een toptijd achter de rug. Sommigen hebben hun verliezen van corona denk ik in een paar maanden weer goed gemaakt. Simpelweg dankzij het mooie weer, maar ook omdat klanten na de lockdown het geld los in de zak hadden zitten. Ze gaven graag weer wat uit in de horeca."

Koffiedik kijken
Maar vooruitblikken, daar waagt Thijssen zich niet aan. "Het is volstrekt koffiedik kijken. We weten niet hoe het verder zal gaan. Komt er een tweede golf? Wanneer komt er een vaccin? In hoeverre is het consumentengedrag verandert, we zijn veel meer maaltijden gaan afhalen of gaan bestellen. Blijft dat? Welke gevolgen heeft dat dan voor de personeelsbezetting. We zullen het moeten afwachten.

Slimme apparatuur
Do-Huang die doet dat dus niet. "Ik wil me als ict'er gaan specialiseren in slimme apparatuur voor de horeca. Vaak heb je ict'ers die dingen ontwerpen voor de horeca maar er zelf geen ervaring mee hebben. Ik heb dat wel en weet heel goed waar de horeca behoefte aan heeft. Volgens mij kan er bijvoorbeeld nog flink voordeel worden gehaald in slimmere technieken met kassavoering bijvoorbeeld. Zo heb ik wat aan mijn horeca-ervaring en blijf ik er ook nog een beetje bij betrokken."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen