Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps tegen coronavirus: ongekend, complex vraagstuk

Geplaatst opdinsdag 14 april 2020 - 19:50

Bedrijven en deskundigen konden dinsdag tot 12:00 uur hun voorstellen indienen voor de apps die de overheid wil gaan inzetten in de bestrijding van de coronapandemie: een ongekend complex vraagstuk.

Meer dan zestig gerenommeerde wetenschappers, waaronder zes van de Universiteit Maastricht, hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd. Nut en noodzaak van de apps moeten kritisch worden bekeken, luidt de boodschap.

Twee apps: gezondheidscheck en tracker
De overheid denkt aan twee apps: eentje om je gezondheid te checken en de andere om te kijken of je in aanraking bent geweest met een besmet persoon. Minister Hugo de Jonge liet eerder op een persconferentie weten dat nog wordt onderzocht of het gebruik van de app verplicht of vrijwillig wordt. De app zou een van de voorwaarden zijn om te kunnen beginnen met het afzwakken van coronamaatregelen.

Het is hoe dan ook een ongekende maatregel die nog nooit is voorgekomen in Nederland. Het gebruik van die app roept veel vragen op, weet ook universitair docent Katleen Gabriels van de Universiteit Maastricht. Ze is gespecialiseerd in de relatie tussen techniek en ons dagelijks leven. "Alles hangt af van de context en de voorwaarden", zegt ze over de brandbrief. "Het is heel makkelijk om zomaar ja te zeggen omdat mensen nu bang zijn."

Er moeten duidelijke voorwaarden komen, zegt Gabriels:

Video: L1

Is de app wel nodig?
Ze geeft aan dat nog niet is bewezen dat zo'n app een gunstig effect heeft in de bestrijding van de pandemie. "Dat is de eerste vraag die je moet beantwoorden. Het moet hoe dan ook samengaan met massaal testen. Dat doet Nederland nog niet", zegt de computerethiekdocente.

Vervolgens is het kijken naar de beste methode. De apps moeten volgens haar tijdelijk zijn. Zodra de pandemie achter de rug is, moet de app stoppen met werken en eventuele data definitief gewist worden.

Anoniem kan niet, privacyvriendelijk wel
Ook privacy weegt zwaar voor de meer dan zestig wetenschappers. "Volledig anoniem bestaat niet, het kan wel privacyvriendelijk. Een app die werkt via bluetooth zou de voorkeur hebben van een aantal internationale onderzoekers", weet Gabriels. "Onze telefoons wisselen dan data versleuteld uit. Als ik dan besmet ben geraakt, krijgt iemand die contact met mij heeft gehad een melding op zijn telefoon."

"Je moet data niet opslaan op een centrale server", zegt ze. Het zou voor hackers de ultieme jackpot zijn, als ze bij die gegevens weten te komen.

Corona app
De app volgt of je mogelijk met besmette personen contact hebt gehad
Foto: iStock (Beeldbewerking: L1)

Verplicht of vrijwillig?
Een app die Nederlanders volgt verplicht stellen kan bijna niet in Nederland, want de overheid zit met de AVG en burgerrechten. "Dan moet je al een nooddecreet instellen, zoals gebeurd is in Israël, om de privacywetgeving te omzeilen", zegt ze. Ook heeft niet iedereen een telefoon.

De keuze aan het volk laten, is dan nog een optie. "Maar dan moet je ze geen valse vrijheid geven. Dat mensen zich alsnog verplicht voelen de app te installeren", zegt Gabriels. "Als je bijvoorbeeld de mensen die de app gebruiken, beloont met lossere maatregelen. Dan bestraf je andere mensen al."

De overheid moet transparant overtuigend bewijs leveren om aan te tonen dat telefoondata nodig zijn om het virus in te dammen, om zo het vertrouwen te winnen van de Nederlanders. Anders riekt het volgens Gabriels naar schijnveiligheid.

Techniek in de toekomst
De coronacrisis gaat gevolgen hebben voor techniek in de toekomst, denkt de docente. "Ik kan me voorstellen dat er op vliegvelden overal een koortscamera komt. Je ziet nu ook dat er in rioleringen wordt gekeken hoe het virus zich verspreidt. Er kunnen wc's komen die je testen en waarschuwen als je het hebt."

Lees meer over het coronavirus in ons dossier

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen