Overslaan en naar de inhoud gaan

App om het Meijelse dialect levend te houden

Geplaatst opzaterdag 21 november 2020 - 17:03

De stichting Pròt mèr Mééls heeft een app gelanceerd waarin 6.000 Meijelse dialectwoorden staan vermeld.

Via deze dialect-app kunnen gebruikers woorden in het Meijelse dialect zoeken en dialectwoorden vertalen naar het Nederlands.

Gewend om Nederlands te praten
De stichting die de app ontwikkeld heeft is in het leven geroepen om het dialect in het dorp levend te houden. Een kleine 12 procent van de jeugd spreek het Meijelse dialect. Ze kennen de dialectwoorden wel, maar sinds hun schooltijd zijn ze gewend om Nederlands te praten.

Video: L1

Andere gemeenten
De stichting verzorgde al dialectlessen op school en heeft eerder ook al een woordenboek uitgebracht. Nu is er dus ook een app gerealiseerd. De gemeente Peel en Maas heeft deels meebetaald aan de app en is blij met het resultaat. De functionaliteit kan ook door andere gemeenten worden gebruikt om een dialectapp te maken.

Koffiedik
Hoeveel gebruikers de app daadwerkelijk gaan gebruiken is nog koffiedik kijken voor de stichting. Op de dag van de lancering, op 20 november, stond de app direct in de top-10 van de categorie naslagwerken in de appstore.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen