Overslaan en naar de inhoud gaan

App om het Meijelse dialect levend te houden

Geplaatst opzaterdag 21 november 2020 - 17:03

De stichting Pròt mèr Mééls heeft een app gelanceerd waarin 6.000 Meijelse dialectwoorden staan vermeld.

Via deze dialect-app kunnen gebruikers woorden in het Meijelse dialect zoeken en dialectwoorden vertalen naar het Nederlands.

Gewend om Nederlands te praten
De stichting die de app ontwikkeld heeft is in het leven geroepen om het dialect in het dorp levend te houden. Een kleine 12 procent van de jeugd spreek het Meijelse dialect. Ze kennen de dialectwoorden wel, maar sinds hun schooltijd zijn ze gewend om Nederlands te praten.

Video: L1

Andere gemeenten
De stichting verzorgde al dialectlessen op school en heeft eerder ook al een woordenboek uitgebracht. Nu is er dus ook een app gerealiseerd. De gemeente Peel en Maas heeft deels meebetaald aan de app en is blij met het resultaat. De functionaliteit kan ook door andere gemeenten worden gebruikt om een dialectapp te maken.

Koffiedik
Hoeveel gebruikers de app daadwerkelijk gaan gebruiken is nog koffiedik kijken voor de stichting. Op de dag van de lancering, op 20 november, stond de app direct in de top-10 van de categorie naslagwerken in de appstore.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen