Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Antwoorden op tien vragen over zaak-Nicky Verstappen

Geplaatst opzaterdag 24 februari 2018 - 15:06

Het grote DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen is zaterdag van start gegaan. Er leven nog veel vragen over deze zaak en het onderzoek. 1Limburg zet de tien meest gestelde vragen op een rij.

Waarom pas na al deze jaren dit onderzoek? Had naar mijn mening veel eerder gekund, dan had de familie misschien al antwoorden gehad en de rust kunnen nemen die ze verdienen.
DNA-verwantschapsonderzoek is pas sinds 2012 mogelijk. Toen was het DNA-materiaal dat bij Nicky is gevonden in 1998 niet goed genoeg om voor zo'n onderzoek te gebruiken. Na onderzoek en technische ontwikkelingen bleek dat pas in 2015 geschikt te zijn voor verwantschapsonderzoek. Vervolgens kost het jaren van voorbereiding voordat je toestemming krijgt voor zo'n onderzoek en het daarna ook daadwerkelijk kunt uitvoeren.

Ik dacht dat dat DNA afstaan allang gebeurd was.
Er is inderdaad al een paar keer eerder DNA afgenomen in deze zaak: in 1999 en 2010 is dat gebeurd met mensen die in het dossier werden genoemd, maar ook familie van Nicky en de kampleiding. Dat heeft geen match opgeleverd. Daarnaast is ook sinds eind vorig jaar 1500 mannen gevraagd om DNA af te staan. Die hadden bekendheid met de Brunssummerheide, omdat ze er vaker kwamen. Dat heeft tot nu toe geen match opgeleverd.

Als het gaat om een verwantschapsonderzoek, waarom dan geen DNA van vrouwen afnemen? Daar kan de mannelijke dader dan toch aan verwant zijn?
Het DNA-materiaal dat bij Nicky is gevonden, is van een man. Daarnaast geven alleen mannen een deel van het DNA onveranderd in de familielijn door. Bij vrouwen verandert dat steeds.

Ik zou mijn DNA nooit vrijwillig afstaan, wat moet de overheid met mijn DNA?
Het DNA-materiaal wordt alleen gebruikt in deze zaak. Stel dat het gebruikt zou worden voor een andere zaak zoals een diefstal dan is dat onwettig verkregen bewijsmateriaal en gaat de verdachte voor die diefstal vrijuit. Gebruiken voor andere doeleinden is verboden en zinloos. Daarnaast wordt het DNA-materiaal zelf vernietigd, er wordt alleen een profiel gemaakt, dat is een soort code die gebruikt wordt om het te vergelijken in de zaak. Als er geen overeenkomst is, wordt ook dat vernietigd.

Misschien is het wel een Duitser geweest, het gebied ligt immers aan de Duitse grens. Dan zouden ze toch ook daar moeten zoeken?
Dat is inderdaad mogelijk. Politie en het Openbaar Ministerie gaan er vanuit dat het iemand is die de omgeving kent. Maar in Duitsland bestaat het fenomeen verwantschapsonderzoek helemaal niet. Het mag er wettelijk niet. Er mag zelfs geen brief de grens over gestuurd worden met een oproep of uitnodiging om mee te doen. Mannen die daar wonen, kunnen wel meedoen als ze willen en zich melden bij een afnamelocatie.

Foto: L1

Waarom worden de inwoners van Heerlen, Brunssum, Kerkrade, de NAVO-basis en Duitsland niet opgeroepen voor een DNA-onderzoek? Is het niet een kleine kans dat de dader ook daadwerkelijk uit Landgraaf afkomstig is?
Dat gebied is te groot: in die regio wonen bijna 135.000 mannen. Het kost veel geld om al deze mensen op te roepen. Op basis van onderzoek en advies van deskundigen denkt de politie dat de verdachte van de zuidoostelijke kant van de Brunssummerheide komt. Dat komt onder meer door de plek waar Nicky is gevonden en de wegen en die er naar toe lopen.

Wie zegt dat diegene ooit in Limburg gewoond heeft?
Daar wordt op basis van onderzoek en advies van deskundigen niet vanuit gegaan. Een verdachte moet de weg geweten hebben op de Brunssumerheide en moet mogelijk ook geweten dat er een zomerkamp met tientallen kinderen was.

Er klopt niets van dat DNA-onderzoek, want er worden mensen opgeroepen die toen twee jaar oud waren. Dat vind ik knap dat een kind van twee zo iets kan doen.
Alle mannen in het doelgebied van 18 t/m 75 jaar worden opgeroepen, dat zijn in totaal drie generaties. Dat zijn dus ook mensen die toen niet eens geboren waren. Het gaat dan niet om die opgeroepen man die er toen nog niet was of te jong was, maar wel bijvoorbeeld om zijn neef, oom of een ander ver familielid. Die kunnen ze opsporen dankzij het DNA van iemand van die toen twee jaar oud was.

Wij zijn in augustus 2000 hier naartoe geïmmigreerd. Mijn zoon was 10 jaar oud. Wij hadden en hebben geen familie hier.
De politie roept mannen op die in 1998 in Heibloem of rondom de Brunssumerheide wonen maar ook mannen die er nu wonen. Dus het kan zijn dat ook mensen een oproep krijgen die in de tussentijd in Heibloem of rond de Brunssummerheide zijn gaan wonen.

Wat nou als de dader overleden is?
De eigenaar van het DNA-spoor dat bij Nicky Verstappen is gevonden in 1998 is ook te vinden als die al overleden is. Als zijn familie DNA afstaat, bijvoorbeeld zijn vader en broer is nog met 100 procent zekerheid te zeggen dat het DNA van hem is. Maar hij kan dan natuurlijk niet meer gehoord worden om te verklaren waarom zijn materiaal op de kleding van Nicky zat.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen