Overslaan en naar de inhoud gaan

Anton Kirkels wil erfgoedmanifest in coalitieprogramma

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2015 - 21:51

Veel meer gebruik maken van de historische overblijfselen die in Limburg niet of niet meer ontsloten zijn. Dat is één van de opvallende punten uit het 'Manifest voor het Limburgs Erfgoed' van VVD-statenlid Anton Kirkels.

Hij spijkerde het manifest vandaag op de kerkdeur van de 15e eeuwse Paterskerk in Weert.

Kleitreintjes
Kirkels noemt als voorbeeld het openen van de kleitunnels in de omgeving van Tegelen, zodat er weer kleitreintjes kunnen rijden. Of aan het toegankelijk maken van de ondergrondse gangen rond Schinnen die toegeschreven worden aan de Bokkerijders. "
Beleving is het eigentijdse sleutelwoord. Het biedt nieuwe kansen voor educatie en toerisme", zegt Kirkels.

Jongeren
In het manifest pleit de VVD-'er ook voor het veel meer betrekken van de jongeren bij het Limburgs erfgoed.
Hij denkt daarbij onder meer aan activiteiten op de basisschool en een laagdrempelig digitaliseringsprogramma: "Zo wordt hun ICT-wereld verbreed naar de wereld van erfgoed en historie."

Wederopbouw
Kirkels wil verder dat het behoud van monumenten uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog de komende jaren een speerpunt wordt. Ook het Limburgs industrieel erfgoed en de historie van Limburgse ondernemingen en ondernemers moet meer aandacht krijgen.

Coalitieprogramma
Het VVD-statenlid vindt de punten uit zijn manifest 'stuk voor stuk waard om opgenomen te worden' in het nieuwe coalitieprogramma dat na de verkiezingen van 18 maart wordt opgesteld. De potentiële coalitiepartijen krijgen het dan ook rond die tijd opgestuurd.

Lees ook: Manifest Limburgs Erfgoed in Weert

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Weert komt met erfgoedprijs
Statenlid Kirkels begint petitie voor verbreding A2
VVD niet blij met extra gedeputeerde
Vragen over provinciale monumentensubsidie
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen