Overslaan en naar de inhoud gaan

Anton Kirkels wil erfgoedmanifest in coalitieprogramma

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2015 - 21:51

Veel meer gebruik maken van de historische overblijfselen die in Limburg niet of niet meer ontsloten zijn. Dat is één van de opvallende punten uit het 'Manifest voor het Limburgs Erfgoed' van VVD-statenlid Anton Kirkels.

Hij spijkerde het manifest vandaag op de kerkdeur van de 15e eeuwse Paterskerk in Weert.

Kleitreintjes
Kirkels noemt als voorbeeld het openen van de kleitunnels in de omgeving van Tegelen, zodat er weer kleitreintjes kunnen rijden. Of aan het toegankelijk maken van de ondergrondse gangen rond Schinnen die toegeschreven worden aan de Bokkerijders. "
Beleving is het eigentijdse sleutelwoord. Het biedt nieuwe kansen voor educatie en toerisme", zegt Kirkels.

Jongeren
In het manifest pleit de VVD-'er ook voor het veel meer betrekken van de jongeren bij het Limburgs erfgoed.
Hij denkt daarbij onder meer aan activiteiten op de basisschool en een laagdrempelig digitaliseringsprogramma: "Zo wordt hun ICT-wereld verbreed naar de wereld van erfgoed en historie."

Wederopbouw
Kirkels wil verder dat het behoud van monumenten uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog de komende jaren een speerpunt wordt. Ook het Limburgs industrieel erfgoed en de historie van Limburgse ondernemingen en ondernemers moet meer aandacht krijgen.

Coalitieprogramma
Het VVD-statenlid vindt de punten uit zijn manifest 'stuk voor stuk waard om opgenomen te worden' in het nieuwe coalitieprogramma dat na de verkiezingen van 18 maart wordt opgesteld. De potentiële coalitiepartijen krijgen het dan ook rond die tijd opgestuurd.

Lees ook: Manifest Limburgs Erfgoed in Weert

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Weert komt met erfgoedprijs
Statenlid Kirkels begint petitie voor verbreding A2
VVD niet blij met extra gedeputeerde
Vragen over provinciale monumentensubsidie
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen