Overslaan en naar de inhoud gaan

Antistoffenonderzoek: Grote verschillen per werksector

Geplaatst opwoensdag 7 april 2021 - 6:00

De verschillen in immuniteit voor het coronavirus per werksector zijn groot in Limburg. Het percentage bij zorgmedewerkers ligt relatief gezien het hoogst en bij de brandweer en politie het laagst.

Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van het onderzoek van de Limburgse GGD'en en het Maastricht UMC+. In totaal hebben 10.000 Limburgers meegedaan aan het onderzoek.

Verschillen
Uit de resultaten blijkt dat bijna 20 procent van de deelnemers november vorig jaar antistoffen had. In Noord-Limburg bleek het om ruim 23 procent te gaan en in Zuid-Limburg om 17 procent. "Onder Limburgers werkzaam in de zorg zien we een beduidend hoger percentage mensen met antistoffen", zegt onderzoeksleider Christian Hoebe, hoofd infectieziektenbestrijding. "Dat varieert van zo'n 26 procent in de thuiszorg en ziekenhuizen tot zo'n 37 procent in de gehandicaptenzorg. Van de geteste Limburgers die werkzaam zijn bij politie, brandweer en marechaussee zien we een heel ander beeld. Slechts 10,4 procent van hen bleek antistoffen bij zich te dragen. Dat is ongeveer de helft van het gemiddelde."

Lees ook: Groot onderzoek naar antistoffen corona bij Limburgers

Onderwijs
De laatste weken vinden er veel coronabesmettingen plaats op scholen. Uit het onderzoek blijkt dat dit geen grote gevolgen heeft gehad voor besmettingen, aangezien de scholen gedurende de onderzoeksperiode nog open waren. "Daarbij valt op dat mensen die werkzaam zijn in het onderwijs niet of nauwelijks afwijken van het gemiddelde in Limburg: 18,5 procent tegenover 19,5 procent gemiddeld. Het onderwijs blijkt dus geen coronabrandhaard te zijn", zegt Hoebe.

Grensverkeer
Ook grensverkeer lijkt een minder belangrijke rol te spelen bij de verspreiding van het coronavirus dan vaak wordt gedacht. "In het onderzoek is gevraagd of deelnemers familie, vrienden of kennissen hebben bezocht in België of Duitsland tijdens de eerste besmettingsgolf. Limburgers die dat deden, blijken minder vaak antistoffen in hun bloed te hebben dan mensen die niet over de grens reisden: 16,3 procent tegenover 18,2 procent", licht Hoebe toe. "Deze resultaten zijn een eerste aanwijzing dat grensverkeer een minder belangrijke rol speelde tijdens verspreiding van het virus."

Lees ook: Coronamaatregelen: wanneer mag je naar de buurlanden?

Kwart van de Limburgers heeft antistoffen
Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat een kwart van de Limburgers het coronavirus onder de leden heeft gehad en immuniteit hiertegen heeft opgebouwd. "Dat blijkt op basis van de cijfers uit het onderzoek, maar ook uit het feit dat sinds november het aantal positief geteste personen is toegenomen. Deze mensen beschikken op basis van natuurlijke infectie dus ook over antistoffen. Daarnaast is er momenteel een groep mensen die antistoffen heeft via vaccinatie", zegt Hoebe.

Dat een op de vier Limburgers antistoffen heeft, bleek onlangs ook al uit onderzoek van bloedbank Sanquin. Dit percentage was echter gebaseerd op een steekproef met een gemiddelde van Limburg en Brabant en was eind maart genomen, inclusief mensen die antistoffen hadden door vaccinatie.

Lees ook: Kwart van de Limburgers heeft antistoffen tegen corona

Resultaten in juni
De onderzoekers willen met het onderzoek achterhalen welke factoren hebben bijgedragen aan de verspreiding van corona in de provincie. Zo wordt er onder meer gekeken welke rol evenementen als carnaval hebben gespeeld. De eindresultaten worden in juni verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen