Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Antiradicalisering door Limburgse moslim-sleutelfiguren

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2016 - 5:50

In Limburg worden getrainde vertrouwenspersonen en sleutelfiguren uit moslimgemeenschappen ingezet ter ondersteuning van ouders, moskeebesturen en mensen uit het onderwijs met zorgen over radicaliserende kinderen.

De vijf vertrouwenspersonen - drie mannen, twee vrouwen - worden ingezet om ouders van radicaliserende jongeren bij te staan die zich via de landelijke Hulplijn Radicalisering van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) melden.

Honderden meldingen
Sinds de start van de hulplijn ruim een jaar geleden zijn er honderden meldingen binnengekomen. Niet alleen van ouders en familieleden, maar ook van bijvoorbeed moskeeën, gemeenten en instellingen . Die hebben geleid tot zo’n honderd serieuze dossiers van radicaliserende jongeren waarin vertrouwenspersonen ouders begeleiden of doorverwijzen naar een imam of naar hulpdiensten als maatschappelijk werk.

Politie
In ernstige gevallen worden, na toestemming van de ouders, politie en veiligheidsdiensten ingeschakeld. De vertrouwenspersonen zijn niet alleen getraind in het herkennen van radicalisering, maar ook in het doorverwijzen. Zij richten zich primair op de begeleiding van de ouders, zegt projectcoördinator van SMN Habib el Kaddouri. Daarnaast worden in Limburg nog eens zo’n twintig sleutelfiguren opgeleid voor op preventie en kennisoverdracht, door middel van samenwerking met en voorlichting bij scholen en moskeeën.

Kick-off
Donderdag vond de kick-off plaats van het project 'weerbaarheid tegen radicalisering', een initiatief vanuit de islamitische gemeenschap naar aanleiding van radicaliserende jongeren in Maastricht die in 2014 naar Syrië vertrokken. Daaronder ook deteruggekeerde jihadbruid Aïcha en jihadist Sultan Berzel die een zelfmoordaanslag pleegde in Bagdad.

Subsidie
Allerlei instanties houden zich bezig met het thema radicalisering, maar te weinig vanuit de geloofsgemeenschappen zelf. De behoefte aan hulp en preventie uit 'eigen kring' is groot. Dat verlaagt de drempel. De schroom of angst om naar instanties als gemeente, politie of hulpverlening te stappen is groot, weet projectcoördinator Bouchaib Saadane van het Provinciaal Platform Minderheden (PPM) Limburg. De pilot is opgezet samen met Stichting meer Kleur en Kwaliteit (SMKK) en met subsidie van de provincie (ruim 19.000 euro).

Proef
De proef vindt vooralsnog plaats in Maastricht en Sittard, steden die met problemen rond radicaliserende jongeren en Syriëgangers zijn geconfronteerd. Indien de pilot later dit jaar succesvol blijkt, zal die worden uitgerold over de provincie. In eerste instantie zijn het DaCapo College in Sittard en het Sint-Maartenscollege in Maastricht en de El Fath moskee in Maastricht en El Moshininie in Sittard bij de proef betrokken.nd.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en lees vier weken lang gratis de digitale krant

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hoes pakt paspoorten af van Syrië-gangers
Specialisten tegen radicalisering moslimjongeren
Vrouw van 24 uit Sittard afgereisd naar Syrië
'Jihadbruid Aïcha in radicaal gezelschap in Randstad'
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen