Overslaan en naar de inhoud gaan

Antiradicalisering door Limburgse moslim-sleutelfiguren

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2016 - 5:50

In Limburg worden getrainde vertrouwenspersonen en sleutelfiguren uit moslimgemeenschappen ingezet ter ondersteuning van ouders, moskeebesturen en mensen uit het onderwijs met zorgen over radicaliserende kinderen.

De vijf vertrouwenspersonen - drie mannen, twee vrouwen - worden ingezet om ouders van radicaliserende jongeren bij te staan die zich via de landelijke Hulplijn Radicalisering van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) melden.

Honderden meldingen
Sinds de start van de hulplijn ruim een jaar geleden zijn er honderden meldingen binnengekomen. Niet alleen van ouders en familieleden, maar ook van bijvoorbeed moskeeën, gemeenten en instellingen . Die hebben geleid tot zo’n honderd serieuze dossiers van radicaliserende jongeren waarin vertrouwenspersonen ouders begeleiden of doorverwijzen naar een imam of naar hulpdiensten als maatschappelijk werk.

Politie
In ernstige gevallen worden, na toestemming van de ouders, politie en veiligheidsdiensten ingeschakeld. De vertrouwenspersonen zijn niet alleen getraind in het herkennen van radicalisering, maar ook in het doorverwijzen. Zij richten zich primair op de begeleiding van de ouders, zegt projectcoördinator van SMN Habib el Kaddouri. Daarnaast worden in Limburg nog eens zo’n twintig sleutelfiguren opgeleid voor op preventie en kennisoverdracht, door middel van samenwerking met en voorlichting bij scholen en moskeeën.

Kick-off
Donderdag vond de kick-off plaats van het project 'weerbaarheid tegen radicalisering', een initiatief vanuit de islamitische gemeenschap naar aanleiding van radicaliserende jongeren in Maastricht die in 2014 naar Syrië vertrokken. Daaronder ook deteruggekeerde jihadbruid Aïcha en jihadist Sultan Berzel die een zelfmoordaanslag pleegde in Bagdad.

Subsidie
Allerlei instanties houden zich bezig met het thema radicalisering, maar te weinig vanuit de geloofsgemeenschappen zelf. De behoefte aan hulp en preventie uit 'eigen kring' is groot. Dat verlaagt de drempel. De schroom of angst om naar instanties als gemeente, politie of hulpverlening te stappen is groot, weet projectcoördinator Bouchaib Saadane van het Provinciaal Platform Minderheden (PPM) Limburg. De pilot is opgezet samen met Stichting meer Kleur en Kwaliteit (SMKK) en met subsidie van de provincie (ruim 19.000 euro).

Proef
De proef vindt vooralsnog plaats in Maastricht en Sittard, steden die met problemen rond radicaliserende jongeren en Syriëgangers zijn geconfronteerd. Indien de pilot later dit jaar succesvol blijkt, zal die worden uitgerold over de provincie. In eerste instantie zijn het DaCapo College in Sittard en het Sint-Maartenscollege in Maastricht en de El Fath moskee in Maastricht en El Moshininie in Sittard bij de proef betrokken.nd.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en lees vier weken lang gratis de digitale krant

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hoes pakt paspoorten af van Syrië-gangers
Specialisten tegen radicalisering moslimjongeren
Vrouw van 24 uit Sittard afgereisd naar Syrië
'Jihadbruid Aïcha in radicaal gezelschap in Randstad'
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen