Overslaan en naar de inhoud gaan

'Antiracisme-demonstratie Maastricht verliep volgens regels'

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 6:57

Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht hebben de demonstranten zich tijdens de antiracisme-demonstratie, vorige week maandag op de Markt, aan de coronaregels gehouden.

"Het recht van demonstratie is in de Grondwet vastgelegd. Dit grondwettelijke recht wordt niet terzijde geschoven door de noodverordening Covid-19. Op het moment dat een demonstratie met inachtneming van de op dat moment geldende eisen wordt georganiseerd is er geen aanleiding noch mogelijkheid om deze demonstratie te verbieden", schrijft de burgemeester in antwoorden op politieke vragen van Partij Veilig Maastricht, PVV, Groep Maassen en SAB.

Demonstratie
Een paar honderd demonstranten verzamelden zich maandagavond 1 juni in Maastricht op de Markt voor een actie tegen racisme. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Maastrichtse studententak van Amnesty International en enkele andere organisaties. Aanleiding voor de demonstratie was de door politiegeweld om het leven gekomen zwarte Amerikaan George Floyd.

Lockdown
De vier Maastrichtse partijen vonden het goed dat er wordt gedemonstreerd tegen geweld, maar vonden de timing niet zo goed. Zo vroegen ze zich onder meer af of het 'recht om te demonstreren voor de veiligheid van mensen gaat'. Verder wilden ze ook van Penn weten of ze vooraf wist hoeveel mensen op de been zouden zijn. Daarnaast vreesden de partijen dat deze demonstratie de burger mogelijk weer naar een lockdown zou brengen.

Lees ook: Politieke vragen over antiracisme-demonstratie Maastricht

Anderhalve meter
De burgemeester laat in haar antwoorden weten dat er vooraf met de organisatie is gesproken. "Er wordt tevens overleg gepleegd met de politie. In dit specifieke geval is nadrukkelijk gekeken op welke manier de organisatie invulling wilde geven aan de anderhalve meter", schrijft ze. "De te verwachten aantallen demonstranten en de beschikbare vierkante meters op de Markt waren voldoende voor het laten doorgaan van de demonstratie." Bovendien zijn er volgens Penn door de aangepaste noodverordening geen beperkingen meer op een maximum aantal personen. "Er geldt nu alleen nog dat de anderhalve meter afstand gerespecteerd dient te blijven."

Griendpark
Zaterdag vond er in park De Griend in Maastricht wederom een Black Lives Matter protest plaats. Er waren zo'n 1400 deelnemers. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio hielden de deelnemers zich in dit geval ook goed aan de regels. Iedereen zat op het gras, zoals de organisatie had gevraagd.

Lees ook: Protest tegen racisme in Maastricht ontspannen verlopen

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen