Overslaan en naar de inhoud gaan

Antieke LTM-tram weer terug op Limburgse rails

Geplaatst opvrijdag 15 maart 2019 - 7:55

Een trammetje dat midden vorige eeuw tussen Kerkrade, Heerlen en Sittard pendelde, is weer terug in Limburg.

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) heeft zich over de elektrische tram ontfermd, en gaat nu kijken wat ze met het trammetje gaat doen.

Den Haag
Trammotoragen LTM 610 werd in 1931 in gebruik genomen, en reed tot 1950 op de Zuid-Limburgse tramlijnen. De Limburgsche Tramweg Maatschappij stapte in die periode over op bussen, waarna het trammetje nog jaren dienst deed in Den Haag.

Omzwervingen
In 1965 werd de tram eindelijk buiten dienst gesteld en kwam het via-via bij het Spoorwegmuseum in Utrecht terecht. Die had er na een verbouwing in 2005 geen plaats meer voor, en droeg de tram over aan de ZLSM in Simpelveld. Daar werd het een tijdje opgeslagen, om daarna weer terug te gaan naar Den Haag. Daar is het weer opgeknapt em teruggebracht in dezelfde staat als waarin het ooit door Zuid-Limburg reed.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen