Overslaan en naar de inhoud gaan

Anti-kraakbewoners moeten weg uit zorgcomplex ouderen

Geplaatst opdinsdag 15 januari 2019 - 20:12

Een groot deel van de ongeveer 100 bewoners van het Gerlachuscomplex in Maastricht moet per 1 maart zijn woning verlaten.

Het gaat om anti-kraakbewoners die sinds juni 2016 het voormalige zorgcomplex bevolken. Dinsdag hebben de bewoners via een brief te horen gekregen dat ze hun tijdelijke woning uit moeten.

Zorgappartementen
In de lente wordt begonnen met de renovatie van tweederde van de 130 appartementen. Die komen na de verbouwing weer beschikbaar als aangepaste zorgappartementen waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Op dit moment wonen nog 11 ouderen in het zorgcentrum. Zij kunnen blijven wonen in een gedeelte van het complex dat pas na de oplevering van de andere appartementen wordt gerenoveerd.

Verkocht
In eerste instantie zou het complex gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar vorig jaar verkocht de Mosae Zorggroep het zorgcentrum voor 6,5 miljoen euro aan een Duitse vastgoedonderneming.

Krappe woningmarkt
Maximus Vastgoedbeheer, dat in afwachting van de renovatie het gebouw beheert, zegt alles te zullen doen om de bewoners elders onder te brengen. Mark Bazen: "Maar anti-kraakbewoners weten natuurlijk ook dat ze zelf altijd een plan B moeten hebben als de bruikleen wordt opgezegd. Gezien de krapte op de woningmarkt in Maastricht is het moeilijk om zo’n groot aantal woningzoekenden in één keer elders onder te brengen. Buiten Maastricht is het aanbod groter. Misschien kunnen we daar nog mensen een anti-kraak woning aanbieden."

Uniek
Met de start van de renovatie komt er een einde aan een unieke manier van samenwonen. Om de leefbaarheid en veiligheid voor de oudere bewoners te waarborgen, werden de leeggekomen appartementen van ouderen die verkasten naar andere zorgcentra, aan jongeren aangeboden.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen